Despre iubire… cu Clubul de la Timișoara

De curând, regizorul și scriitorul Ioan Cărmăzan, însoțit de scriitori timișoreni, membrii ai Clubului de la Timișoara, au avut parte de o primă lansare a antologiei tematice Despre iubire…la Turnu Severin.ioan-carmazan-2

Iată că, a venit și rândul Banatului, iar în perioada 3 – 5 noiembrie 2016 aceștia se vor afla la Bocșa, Reșița, Timișoara și Caransebeș, promovând nu doar o carte, ci și o veritabilă pleiadă literară constituită în Clubul de la Timișoara.

Volumul Despre iubire… coordonat și îngrijit de scriitoarea Nina Ceranu, a apărut la editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca în 2016 și cuprinde texte despre iubire, după cum îi mărturisește inițiatorul Ioan Cărmăzan scriitorului Vasile Bogdan în ”prefața” cărții, prefață intitulată sugestiv ”Despre Timișoara, cu dragoste” și care este, de fapt un dialog între cei doi scriitori. Așadar, despre iubire, adică ” Iubirea de Timișoara, iubirea de aproape, iubirea de Romeo și Julieta, iubirea de ce vrei tu.” spune Ioan Cărmăzan. ” Dar există și altfel de iubire, iubirea care se strecoară printre cuvinte, printre faptele vieții, printre răutățile vieții se strecoară uneori foarte multă iubire și atunci era o provocare.” conchide Ioan Cărmăzan.

În volum semnează texte importanți scriitori ai literaturii române bănățene precum: Cornel Ungureanu, Vasile Bogdan, Ioan Cărmăzan, Ion Marin Almăjan, Nina Ceranu, Liliana Ardelean, Veronica Balaj, Mirela Ioana Borchin, Manolita Dragomir-Filimonescu, Dana Gheorghiu, Doina Rodica Moț, Constanța Maria Marcu, Silvia C. Negru, Rodica Pop, Minica Rohan, Titus Suciu, Anca munteanu, Adrian Dinu Rachieru, Florin Corneliu Popovici.

O carte frumoasă, interesantă, apărută într-o perioadă în care doar se vehicula ideea că Timișoara ar putea deveni capitală culturală europeană, ceea ce, la apariția cărții deja se întâmplase, o carte pornită din iubire, despre iubire:

Îmi aduc aminte, mărturisește Ioan Cărmăzan, acum, vorbind despre dragoste, că, la un moment dat, l-am întrebat pe părintele Stăniloaie ce este existența și el mi-a spus că existența este persoana, iubirea și nemurirea. Și de atunci m-am gândit de multe ori la povestea asta și m-am gândit că părintele vorbește despre persoană, nu de omenire. Vorbește de o persoană, fiindcă existența este o chestie individuală. Deci, dragostea nu poate fi definită global, ea este o poveste individuală și este aventura individuală a fiecăruia. Iubirea, pentru că spunea părintele ”iubirea e motorul”, iată o altă definiție pentru dragoste și iubire, motorul a tot ce există pe pământ… și nemurirea, într-o chestie simplă, și anume că orice iubești ai vrea să dăinuie la nesfârșit.[…]”

Așadar, iubitorii de carte și lectură vor putea vorbi Despre iubire… cu Ioan Cărmăzan și scriitori ai Clubului de la Timișoara joi, 3 noiembrie 2016, de la ora 11.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa, sub patronajul Bibliotecii Orășenești ”Tata Oancea”, apoi, de la ora 16.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reșița, sub patronajul Bibliotecii Județene ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin, vineri, 4 noiembrie, la Filiala USR Timișoara și sâmbătă, 5 noiembrie, la Casa de Cultură din Caransebeș.

 Gabriela Șerban, manager Biblioteca ”Tata Oancea” Bocșa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s