VALERIU BÂRGĂU – FLACĂRĂ CE-A ARS ASCUNSĂ

– a fost genericul unei reușite activități aflată la cea de-a șasea ediție, organizată la Hunedoara și Deva, în memoria celui care a fost VALERIU BÂRGĂU – poet, scriitor, jurnalist și căruia se datorează lumina tiparului pentru săptămânalul CĂLĂUZA și revistele Ardealul literar și Constelația Dragonului.

În orașul reședință de județ – Deva, locația a fost la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, mai exact clasa dirigintei CRENGUȚA AVRAM (foto 1). Aici, prof. Georgeta Cizmaș, membră a U.Z.P. din România, a prezentat viața și activitatea lui, premiile sale literare și cărțile publicate. Cu această ocazie au fost premiați și participanții la concursul de jurnalism cu tema: „Dragostea mea – pământul românesc” desfășurat în parteneriat cu U.Z.P. din România și Filiala Caraș-Severin a U.Z.P.

            De notat este numele elevilor: ANGHEL FLORIN, BĂDĂU VLAD DAN, GLIGOR DENISA, GAȘPAR ROBERTA, ORȘA ANA MARIA, PANAITE MONICA și TRIPON DENISA. Aceștia au primit diplome, dulciuri și cărți din partea editurii CĂLĂUZA v.b.

În orașul de pe Cerna – Hunedoara, activitatea  „Valeriu Bârgău – flacără ce-a ars ascunsă”  s-a desfășurat, cu sprijinul prof. Liliana Galea și Rodica Tripșa, la Școala Gimnazială Nr. 5 aparținătoare Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” (foto 2).

Despre activitatea poetului a vorbit prof. Virgil Zăvoianu și prof. Carman Susanyi, iar prof. Georgeta Cizmaș a citit din creațiile acestuia. S-a remarcat astfel faptul că Valeriu Bârgău a fost un jurnalist, poet și scriitor plin de energie, altruist și generos. Plecând dintre noi, a lăsat amintirea unui om care a trăit prin harul creației literare, care a știut să-și exprime încrederea în forța și rostul scrisului – dovedindu-se cu adevărat o flacără ce-a ars ascunsă.

Și cu această ocazie s-au înmânat diplome, premii și dulciuri participanților detașați în cadrul concursului de jurnalism dedicat memoriei lui Valeriu Bârgău. Printre aceștia am notat pe: COMĂNESCU IOANA, TĂNASE NARCISA, SUSANYI HERA, ZDRÎNCU PAUL, LUNGU DIANA, RĂDOANE ALICIA, ILUCA VIVIANA și DAN DRAGOȘ.

Cu lacrimi în ochi și o mare durere sufletească, NICOLAE BÂRGĂU, fratele lui Valeriu,   ne-a declarat în exclusivitate: „Fratele meu a fost un gazetar profesionist, riguros în scrisul său, încercând de fiecare dată să fie mereu în slujba cititorului. A fost un model de rigoare jurnalistică. El gândea liber și deschis, detestând improvizația. Ne-a părăsit pentru totdeauna în „epoca” maturității sale creatoare, când se afirma cu o forță inegalabilă a patriotismului fierbinte care trebuie să-l caracterizeze pe un gazetar”.

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s