Festivalul Internaţional SABIN PAUTZA, ediţia a IV-a, 2017

2017-05-16_215903

Motto: « Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ce noi putem să-i aducem ca ofrandă. »   Dinu LIPATTI 

Festivalul Internaţional SABIN PAUTZA (FISP) este un proiect METARSIS iniţiat în anul 2014 din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan – şi nu numai – compozitorul, dirijorul Sabin PAUTZA şi din respect pentru muzica de calitate, muzică studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii. Concretizat prin efortul unit al iubitorilor de muzică adevărată, FISP, ediţia a IV-a, se desfăşoară la Reşiţa în perioada 17-21 mai 2017. Evenimentul cuprinde: expoziţii, lansare de carte, concerte, recitaluri şi Concursul de Interpretare Pianistică şi Compoziţie SABIN PAUTZA. 

Sabin PAUTZA – compozitor, dirijor, profesor sunt ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român născut la 8 februarie 1943, la Câlnic/Reșița, în județul Caraș-Severin. Este absolvent al Liceului Mixt Reșița (1960) și al Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (1965), urmând specializarea în compoziție și dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970). A fost profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia George Enescu din Iași (1965-1984). Din anul 1984 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey,Plainfield Symphony Orchestra, fiind în prezent Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985) când s-a prezentat în dublă ipostază: dirijor şi compozitor. A dirijat pe marile scene ale lumii (Europa, America și Australia). Obține titlul de Doctor în Muzică al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (2005) și al London Institute for Applies Research. În anul 2015 i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Valahia Târgoviște și al Universității Eftimie Murgu Reșița. Opera Națională din Cluj îl decorează, în 2017, cu premiul ”Lya Hubic” iar  Casa Regală a României îi acordă, în acelaș an, decorația „Nihil Sine Deo”. Dintre numeroasele premii și distincții naționale și internaționale amintim: Premiul George Enescual Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiu Dr. Martin Luther King Jr. pentru compoziţie. A fost nominalizat în International Who’s Who in Music(Cambrige, Anglia, ed. 1980/1984/1992/2000) și în 2000 de americani notabili (editat de American Biographical Institute o dată la cinci ani). Sabin PAUTZA este cetățean de onoare al orașelor Reșita (România) și Plainfield (SUA) și al județului Caraș-Severin. În 2007, în Plainfield (SUA), ziua de 7 mai  a fost declarată Ziua Sabin PAUTZA. Este membru al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către San Nicobian Edition din New York, iar casa de discuri Swift Music Group din New Jersey editează seriaOpera Omnia a compozitorului.

>>>>>>Citeşte articolul întreg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s