Gabriela Șerban:   100 +…Biblioteci din România – Unire în cuget și simțiri

 

2018-04-28_105742Astfel s-a intitulat evenimentul din 27 aprilie 2018 organizat de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin în parteneriat cu Centrul de Tineret Moniom și ATOR Banatul de Munte.

„La inițiativa Bibliotecii Județene Sălaj ne alăturăm colegilor din țară care astăzi organizează momente dedicate Centenarului Marii Uniri ca un semn și îndemn spre națiune.” Preciza Clara Maria Constantin, managerul bibliotecii în cuvântul de deschidere.

Evenimentul a cuprins o serie de manifestări culturale: prezentarea expoziției „100 de ani de România în imagini”, expoziție de fotografii a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte prezentată de către membrii ATOR sub îndrumarea preotului inspector Mihai Ciucur; prezentarea personalității lui Samoil Mârza – „Fotograful Marii Uniri” – de către cunoscutul artist fotograf Petre Dalea; prezentarea expoziției de carte din colecțiile bibliotecii gazdă, precum și a unor participanți bănățeni la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 de către bibliotecara Elena Voinea.

Pentru că întâlnirea a fost una a bucuriei, evenimentul a fost deschis de către Corul „Laudae” al Protopopiatului Ortodox Reșița, în coordonarea prof. Georgiana Ciucur, iar, în final, pricesne și cântece ale unirii au fost intonate de minunatele voci ale Corului ATOR BM sub magica baghetă a preotului dirijor Gheorghe Tistu.

Despre eveniment și manifestările derulate sub semnul Centenarului Marii Uniri au mai vorbit: criticul și istoricul literar Ada D. Cruceanu Chiseliță și prof. Nicoleta Marcu, dar și minunații tineri din întreaga Eparhie a Caransebeșului prezenți în straie de sărbătoare pentru acest important și frumos moment.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul „Săptămânii Naționale a Bibliotecilor” și a s-a bucurat de binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s