Gabriela ȘERBAN –  Concursul județean de creații literar-artistice ”Gânduri către Dumnezeu” Bocșa, ediția a XII-a,  și-a premiat câștigătorii

Concursul județean de creații literar – artistice ”Gânduri către Dumnezeu” organizat de Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa se află la cea de-a XII-a ediție, iar vineri, 24 mai 2019, la sediul instituției bocșene a avut loc festivitatea de premiere a celor mai reușite lucrări, festivitate care s-a bucurat de o participare numeroasă și de frumoase aprecieri venite din partea unor parteneri fideli, dragi prieteni ai instituției gazdă: prof. Stela Boulescu, pr.prot. Gheorghe Șuveți, pr.dr. Daniel Crecan și prof. Cornel Boboescu, directorul Liceului „Mathias Hammer” din Anina.

La această a 12-a ediție s-au prezentat 77 participanți: 37 la secțiunea creații literare și 40 la secțiunea creații artistice. Dintre aceștia, doar 19 au primit premii de participare, deoarece, deși nu foarte numeroși, concurenții înscriși în această ediție au fost foarte buni, foarte talentați, reușind să obțină fie unul dintre premiile I, II, III, fie o mențiune sau un premiu special.

Încă de la prima ediție, concursul se desfășoară pe două secțiuni – creații literare și creații artistice – , pe cicluri de învățământ – de la preșcolari, până la liceeni. De altfel, și premiile sunt acordate după aceleași criterii. Există premiile I, II, și III, mențiuni, premii speciale și premii de participare la fiecare secțiune și la fiecare ciclu de învățământ, pentru că ne dorim să încurajăm și să răsplătim fiecare trudă și fiecare gând al celor care se încumetă și se înscriu în concurs.

Și de această dată juriul a fost format din profesori, preoți, artiști plastici și personalități locale, care, în mod voluntar, au analizat și notat toate lucrările concurenților. La această a XII-a ediție în componența juriului s-a aflat: prof. Stela Boulescu, președinte; membrii: prof. Manuel Lațcu, prof. Adrian Sperneac, prof.drd. Liana Ferciug, prof. Nicoleta Marcu, director Casa Corpului Didactic, pr. prot. Gheorghe Șuveți, pr. insp. Mihai Ciucur, pr.prof.dr. Ionel Petrică, pr. Daniel Crecan, pr. Valentin Costea, prof. Clara Maria Constantin, manager Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, pr. drd. Silviu Ferciug, dir. Ionel Pau, artist plastic Viorel Coțoiu și artist plastic Nicolae Potocean. 

Premiile au constat în jucării, rechizite și cărți și au venit din partea unor parteneri de nădejde: ”Humanitas” Bocșa, dir. Mircea Grecu (partener de la prima ediție), ”Crucea Roșie” Caraș-Severin, dir. Alin Cica, Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin și ANBPR Caraș-Severin, manag. Clara Maria Constantin, ”TransProtector”, dir. Ionel Pau, SC Oldboys SRL, dir. Corina Marta și Direcția pentru Cultură Caraș-Severin, dir. Liubița Raichici.  

Lucrările tuturor premianților se vor regăsi în volumul 12 al cărții „Gânduri către Dumnezeu”, volum lansat la finele anului, mai precis în 6 decembrie la sărbătoarea „Sf. Nicolae”.

Și această a XII-a ediție a concursului „Gânduri către Dumnezeu” a fost organizată de Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” Bocșa, organizator principal (manager proiect Gabriela Șerban), Episcopia Caransebeșului și Protopopiatul Reșița, pr. protopop Gheorghe Șuveți, Casa Corpului Didactic, dir. Nicoleta Marcu, cu sprijinul Liceului Teoretic ”Tata Oancea” Bocșa, președinte juriu prof. Stela Boulescu, cu sprijinul tuturor  instituțiilor școlare de pe raza orașului Bocșa și, nu în ultimul rând, cu sprijinul Centrelor de tineret (Bocșa, Reșița, Anina), a preoților și a profesorilor de religie din orașul Bocșa, dar și din Reșița și Anina.

Evident, și la această a XII-a ediție am beneficiat de binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, deoarece Episcopia  Caransebeșului susține cu mare bucurie activitatea pe care parohiile din jurisdicția sa o desfășoară în colaborare cu alte instituții de cultură. Și, pentru că Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an satului românesc, consider cu atât mai importante și mai bine venite activitățile cu tinerii prin care acestora le este stimulată și valorificată creativitatea, prin care este evidențiată importanța cărții și a lecturii, a educației și a modelării frumosului sub diferite forme.

            Iar, eu, ca inițiator și organizator, nu pot decât să mulțumesc tuturor celor implicați, în mod voluntar, în acest proiect, tuturor celor care sprijină acest proiect de suflet al urbei noastre, iată, cu voia lui Dumnezeu, al județului nostru, tuturor celor care au întins o mână de ajutor truditorilor: creatori și organizatori.

Concursul ”Gânduri către Dumnezeu” a devenit, la Bocșa, o tradiție, a devenit un brand al orașului. Este concursul de suflet al bocșenilor mici și mari, de toate confesiunile și fără nici un fel de restricționare. Singurele condiții care se impun sunt: respectarea temei și sinceritatea/autenticitatea creațiilor. Devenit județean, organizatorii își doresc să crească și să evolueze frumos, devenind reprezentativ pentru cărășeni.

În încheiere, pentru că ne aflăm încă în lumina Învierii Domnului și avem în minte cuvintele Prea Sfințitului Părinte Lucian, voi consemna din scrisoarea pastorală a ierarhului:

 „În aceste vremuri tulburi, pline de provocări la adresa Bisericii și credinței dreptmăritoare, suntem chemați la praznicul Învierii Mântuitorului Hristos și în toate zilele vieții noastre să fim și să rămânem prieteni credincioși ai lui Hristos, împreună cu Lazăr, Marta și Maria din satul Betania, ca să ne învrednicim fiecare de iubirea milostivă și veșnică a Celui Care pentru Lazăr a lăcrimat și l-a înviat din morți, ca noi să credem că toți vom învia în ziua cea de apoi. De asemenea, acum, când întunericul a fost spulberat de lumina Învierii lui Hristos, când pacea și bucuria mântuirii noastre se sălășluiesc în sufletul deschis al creștinului practicant și disponibil să-L recunoască pe Domnul în Pâinea care pentru noi și pentru mulți se frânge spre iertarea păcatelor, suntem îndemnați să călătorim duhovnicește cu ucenicii fideli Luca și Cleopa, spre satul Emaus, care se poate identifica cu fiecare sat românesc, unde Biserica strămoșească își are locul ei bine definit și unde Hristos ne tâlcuiește Scriptura și rămâne cu noi și în mijlocul nostru, oferindu-ne spre hrană veșnică Trupul și Sângele Său. Ar fi bine ca și inima noastră să ardă când Domnul, prin glasul Sfintei Evanghelii, ne vorbește pe calea acestei vieți și ne tâlcuiește Scripturile, căci „Noul Testament în cel Vechi se ascunde. Și cel Vechi în cel Nou se descoperă”. Așa cum Mântuitorul a iubit satele Betania și Emaus, să iubim și noi, creștinii ortodocși din această țară, satele noastre românești, să le vizităm, să le binecuvântăm și să le ajutăm. Să alergăm cu bucurie la sfânta biserică din satul nostru natal, să ne rugăm intens, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să credem că Hristos Cel Înviat este prezent pe masa fiecărui altar, „lăcrimează” pentru noi, ne iartă și ne primește pe toți la „ospățul credinței” și ne îndeamnă să ne „împărtășim cu toții din bogăția bunătății” și a iubirii Sale milostive, jertfelnice și veșnice.”