Gabriela Șerban: Fascinația lecturii, fascinația călătoriei… In memoriam Ioan Nicolae Cenda

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2017, la Oravița, la Școala Gimnazială ”Romul Ladea”, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” – Poemele Carașului – eveniment organizat în memoria profesorilor Maria-Mariana Cenda și Ioan-Nicolae Cenda, dascăli de frunte ai Oraviței și ai Banatului.

Inițiativa a aparținut familiei Cenda, celor doi copii: Dan Cenda și Adela Cenda Cotruț, aceștia mărturisind despre ”crezul de credință” al părinților care și-au dedicat o întreagă viață educației în cel mai frumos, curat și util mod: ”Au fost dascălii care au îndrumat copiii să-și întemeieze o Bibliotecă. Au fost dascăli cu un mandat de peste patru decenii la catedră, care au îndrumat mulți pui de om, dar care au pus și pietre la temelia unor dascăli de limba și literatura română”.

Cei doi tineri -Dan și Adela -, frumoși și educați, și-au propus să păstreze vie memoria părinților prin inițierea unui eveniment deosebit, un eveniment important în viața culturală și literară a Banatului: un festival de literatură, care include și un concurs, pe două secțiuni – poezie și proză – , un eveniment care să adune la un loc oameni de cultură, scriitori, editori, publiciști, oameni fascinați de carte și călătorii, pasiunile profesorului și scriitorului Ioan Nicolae Cenda.

Menirea festivalului este de a aduce în actualitate credința celor doi dascăli: educația, dar și pasiunile acestora: cartea, lectura, călătoria, precum și de a încuraja tinerii să se exprime în scris, de a îndemna tinerii spre lectură, de a împărtăși tinerilor din ”fascinația călătoriei” ( Ioan-Nicolae Cenda l-a admirat pe Tata Oancea și-i urma, într-un fel sau altul, îndemnul ”Munciți. Cetiți. Călătoriți!”).

Evenimentul a fost organizat sub îndrumarea scriitorului publicist Nicolae Pătruț și cu sprijinul profesorului Marțian Lepa, directorul Școlii Gimnaziale ”Romul Ladea” Oravița.

Juriul a fost format din scriitori și editori precum: Adrian Tion, scriitor și redactor la revista ”Tribuna” din Cluj-Napoca, Ioan Matiuț, editor și scriitor, directorul revistei ”Arca” și al editurii ”Mirador” din Arad, iar președintele juriului a fost scriitorul și criticul de film Ioan Pavel Azap, cărășan trăitor la Cluj Napoca.

La această primă ediție a Festivalului ”Ioan Nicolae Cenda” și a concursului internațional de literatură s-au înscris 17 candidați, iar premianții prezenți la eveniment au fost următorii: marele premiu ”Ioan Nicolae Cenda” la poezie și al revistei ”Arca” din Arad a fost câștigat de Flavia Adam din Târgu Mureș; premiul I, poezie, a fost atribuit Marianei Dirul, basarabeancă trăitoare la Barcelona; premiul II, poezie, a fost obținut de Diana Teodora Cosma din Maramureș, iar premiul III, poezie, a fost câștigat de Adrian Nicolae Popescu din Rădăuți, Suceava. Marele premiu pentru proză l-a câștigat Dorel Laza din Aiud, iar Alexandra Garovăț din Oravița a fost cea care a câștigat premiul de debut – proză. Ei sunt fericiții câștigători ai primei ediții a Festivalului de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” Oravița, cei care au beneficiat, nu doar de o diplomă și un plic din partea organizatorilor, dar și de căldură și prețuire din partea participanților la eveniment, precum și de un excepțional sejur în frumoasa și tradiționala Ilidie bănățeană.

Cea dintâi ediție a Festivalului Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” s-a dovedit a fi un succes. Au fost prezenți oameni de cultură din Banat și nu numai, au fost prezenți prieteni și colaboratori ai profesorilor Cenda, au fost prezenți dascăli și elevi, iubitori de carte și călătorie, așa cum îi plăcea scriitorului Ioan Nicolae Cenda.

Și nu pot să închei această scurtă prezentare a evenimentului fără să adaug câteva informații despre profesorul și scriitorul Ioan Nicolae Cenda, despre viața și activitatea căruia au vorbit la modul superlativ prieteni și colaboratori: Ion Medoia, Traian Galetaru, Cornelia Edițoiu, Gabriela Șerban, Constantin Falcă, etc.

S-a născut la 11 aprilie 1951 la Vărădia și s-a stins în 11 aprilie 2017 la Oravița. Absolvent al prestigioaselor școli bănățene, profesorul Ioan Nicolae Cenda a devenit unul dintre ”intelectualii rasați” ai Banatului, unul dintre cei mai importanți dascăli, iar, ”prin pasiunea și devotamentul său reușind să ridice nivelul cultural și școlar al instituțiilor prin care a trecut și pe care le-a slujit cu dragoste, fiind pentru toți un profesor și un dascăl model, cu o viață închinată binelui colectiv” (Pavel Panduru).

”Îmi iubesc cărțile asemenea familiei și, de multe ori am spus că ele sunt ”copiii de hârtie”, ”mărturisea Ioan Nicolae Cenda într-una dintre cărțile sale. A semnat și au văzut lumina tiparului următoarele cărți:  Îmbogățirea, actualizarea și activitatea vocabularului elevilor prin lecții de limba română și de lectură literară. Oravița, 2001; Romulus Fabian (monografie). Oravița, 2002; Teatru pentru copii.  Oravița, 2002; Jurnalul călătoriilor fără vârstă.  Timișoara: Marineasa, 2003 (în colaborare cu Maria-Mariana Cenda); Fascinația călătoriei (Din satul lui Paul Iorgovici în țara lui Voltaire). Reșița: TIM, 2005 (în colaborare cu Maria Mariana Cenda); Romulus Fabian. Satul asfințește-n urmă (roman). Reșița: TIM, 2005 (coord., prefață, comentarii note); ); Cu Thalia între tentație și speranță – teatru școlar. Reșița: TIM, 2006; Sub semnul muntelui. Remember Ion Florian Panduru. Oravița: Tipo-Art, 2007; A citi…A călători… Oravița: Tipo-Art, 2010; Însemnări despre două capitale cu mii de fețe. (Descoperă!). Oravița: Tipo-Art, 2012; File din jurnalul unui călător în căutarea ”fascinației călătoriei”. Caracal: Hoffman, 2017.

De asemenea, Ioan Nicolae Cenda, pasionat al lecturii și al scrisului, semnează și colaborează cu diverse reviste de cultură și literatură precum: ”Arcadia”(Anina), ”Bocșa culturală” (Bocșa), ”Almăjana” (Bozovici), ”Reflex” (Reșița), ș.a. Este remarcabilă activitatea publicistică a scriitorului Ioan Nicolae Cenda, el însuși editând, împreună cu soția sa, revista școlară ”Țară de dor”, ”cea mai longevivă, titrată și cea mai premiată revistă școlară”. (Pavel Panduru).

Lăudabilă este inițiativa Școlii Gimnaziale ”Romul Ladea” Oravița ca, la momentul Festivalului de Literatură, să editeze un număr omagial (an. XIX. Nr. 2 (69), 2017) al acestei reviste ”Țară de dor” (redactor șef prof. Ionela Grațiana Blagoe, red.șef.adj. prof. Adelița Anoca) – ”In memoriam Ioan-Nicolae Cenda și Maria-Mariana Cenda”.

Și, iată, astfel s-a născut un nou Festival Internațional de Literatură în Banat, datorită dragostei unor tineri pentru părinții lor, datorită prețuirii muncii acestora și, mai ales, datorită educației oferită de acești remarcabili dascăli copiilor lor. Felicitări! Cred că este gestul pe care și l-ar dori oricare scriitor. Cred că este evenimentul de care ar fi mândru orice pasionat de lectură și condei. Felicitări tuturor și succes cu viitoarele ediții!