-Gabriela Șerban: ”Întâmplări” la Biblioteca ”Tata Oancea” din Bocșa sub semnătura lui Adalbert Gyuris

După cum ne-a obișnuit, ADALBERT GYURIS își petrece o parte din vacanța de vară acasă, în România, mai precis la Bocșa și, de fiecare dată, ne surprinde cu un nou volum, o nouă carte care-i poartă semnătura.

Iată că și în această vară suntem onorați a fi gazda unui eveniment editorial, prezentarea volumului de nuvele ”Întâmplări” apărut  la Târgoviște, editura ”Singur”, la finele anului 2015.

Cunoscut mai ales datorită  celor două volume  de interviuri cu personalități ale culturii române, dar și pentru activitatea sa publicistică și pasiunea pentru artă, Adalbert Gyuris ne propune un volum de proză scurtă inspirat din viața reală. Sunt întâmplări ale sale sau ale membrilor familiei sale, unele haioase, cu o anumită doză umoristică, altele  cu caracter documentar. Lecturând volumul, cititorul va cunoaște personaje precum Carol Loncear, bocșean, fost ministru al industriei grele în perioada 1958 – 1962, Claudius Myron Ișfan, poet din Bocșa, Constantin Gruescu, colecționarul mineralog de la Ocna de Fier, artiștii plastici Mihai Cătruna și Aurel Contraș din București sau caricaturiștii Horațiu Mălăiele și Ștefan Popa Popas. Importante sunt și consemnările cu privire la întâlnirea autorului cu părintele Teofil Pârâianu sau scriitorul Theodor Spengler.

De asemenea volumul este și un omagiu adus familiei sale: părinților săi, fratelui său, soției, copiilor și nepoatei, personaje care apar frecvent în ”întâmplările” relatate.

”Mă gândesc cu mult drag la părinții mei și îmi pare rău că de multe ori nu i-am ascultat, că am greșit și mai ales că niciodată nu le-am spus cât de mult îi iubesc.Încerc să fiu bun, corect, iubitor cu soția mea, fiica și soțul ei, cu fiul meu și prietena lui și mai ales cu scumpa mea nepoțică care este puntea dintre mine și viitor. La început am învățat de la mama, tata, bunici și mai târziu de la oameni, direct sau prin lucrările lor adresate nouă multe lucruri despre viața aceasta scurtă sau lungă, cu frumoase greutăți, necazuri și bucurii. Oricum, viața merită trăită în fiecare clipă și luate doar părțile bune din ea”, conchide autorul în ultima parte a cărții intitulată ”Gânduri la… răscruce”.

Adalbert Gyuris s-a născut la 23 august 1953 în comuna Vermeş, jud. Caraş-Severin, a copilărit în satul Izgar şi a studiat la Bocşa şi Reşiţa.

A debutat în publicistică în 1970. Până în 1997 a trăit şi muncit în Bocşa; din 1997 s-a stabilit în Germania. Este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor din România (1996); Corespondent la diverse publicaţii din ţară şi străinătate. Adalbert Gyuris scrie articole de presă, cochetează cu poezia, este preocupat de rebus şi enigmistică, dar este atras şi de artele plastice, opera sa cuprinzând lucrări de pictură şi sculptură (xilogravură). Cu astfel de lucrări a avut expoziţii personale în ţară şi în străinătate. În perioada 2004 – 2012 realizează interviuri cu personalităţi marcante din cultura românească, interviuri publicate în presă apoi adunate în două volume: Întâlniri cu destine.

Cărţi publicate: Strigăt fără ecou. Timişoara: Marineasa, 1999; Rebus… restituiri. Reşiţa: Modus PH, 1999; Rebus… restituiri.reeditare. Ausburg: Fundaţia Gyuris, 2012;  Adalbert Gyuris şi xilogravurile sale. Königsbrun: Galateea, 2005; Casiana Nemeth printre… stele. Augsburg: Fundaţia Gyuris, 2005; Adalbert Gyuris – expoziţii personale şi de grup. Augsburg: Fundaţia Gyuris, 2006; Collected Whispers (Şoapte adunate). The International Library of  Poetry U.S.A. 2008, Howard Ely Editor; Cuvântul în timp: antologie de poezie, proză  şi eseistică.- Cluj-Napoca: Grinta, 2011; Cântece fără sfârşit. Ausburg: Fundaţia Gyuris, 2012; Cuvântul ca o pradă: antologie de poezie şi proză a cenaclului literar online „Noduri şi semne”. ASPRA, Galaţi: InfoRapArt, 2012; Întâlniri cu destine: interviuri. Cluj-Napoca: Grinta, 2012; Întâmplări: nuvele. Târgoviște: Singur, 2015.

Despre activitatea lui Adalbert Gyuris au scris: Ioana Cioncăş în volumul Întoarcerea numelui – oraşul Bocşa în timp. Reşiţa : Timpul, 1997;  Dimitrie Costa în volumul Fals dicţionar de literatură bocşeană contemporană. Reşiţa: Timpul, 2001; Dimitrie Costa în volumul Carte cu scriitori. Reşiţa: TIM, 2006; Liviu Vălenaş în Cartea neagră a ceauşismului. România între anii 1965 – 1989. Bucureşti: Saeculum I.O., 2004; Constantin Toni Dârţu în Personalităţi române şi faptele lor 1950 – 2000. Iaşi: Pim, 2008; Petru Ciurea şi Constantin Falcă în volumul XV al lucrării Cărăşeni de neuitat. Timişoara: Eurostampa, 2012; Gabriela Șerban în Biblioteca între datorie și pasiune. 60 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa. Reșița: TIM, 2013; O altfel de istorie a literaturii române contemporane, vol. III. Târgoviște: Singur, 2013; Ligya Diaconescu în Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume. Starpress 2013. Râmnicu-Vâlcea: Editura Fortuna, 2013; Ligya Diaconescu în Românii sunt deștepți, elevați și talentați. Starpress: Editura Olimpias, 2015.

Joi, 4 august 2016, ora 17.00, la Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa va avea loc o întâlnire cu publicistul Adalbert Gyuris și va fi prezentat cel mai recent volum al său:  ”Întâmplări”.