Gabriela Șerban: Moment istoric pentru comunitatea bocșeană: instalarea unui nou preot în Parohia Vasiova

Biserica Ortodoxă cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova a fost ridicată în 1763 și are o istorie frumoasă și interesantă, ținând cont că în această biserică s-au închinat importanți oameni de cultură, reprezentanți pentru Bocșa, dar și pentru Banat: de la pictorul Filip Matei, cel care a și pictat în 1897 biserica, până la Tata Oancea, cel care i-a sculptat iconostasul, de la Aureliu Novac, țăranul dirijor, solist (tenor), condeier, primar al comunei  Bocşa Vasiova, senator ţăran în primul parlament al României după Marea Unire, până la basul Nicolae Florei, care ani la rând a cântat pricesne în strana bisericii la ceas de importante sărbători.

De asemenea, biserica vasioveană a fost păstorită  cu har și pricepere de preoți buni și inimoși, vrednici slujitori ai bisericii și culturii, unii dintre aceștia mânuind cu talent bagheta sau condeiul: Coriolan Zuiac, dirijor de cor, însuși „cântăreț neîntrecut” (în perioada 1899 – 1942), Plinius Oancea, fiul lui Tata Oancea, talentat publicist (în perioada 1946 – 1952), Ioan Lupinca, preotul patriot care a plătit cu ani grei de temniță faptul de a fi denunțat comunismul (în perioada 1952 – 1984), Ioan Vâșcu, preotul inimos pasionat de publicistică, cel care susține rubrica de religie în publicațiile vremii, dar care și înființează un cor de copii sub egida bisericii (în perioada 1984 – 2011) și Doru Melinescu, preotul care revigorează activitatea cu tinerii și înființează primul centru de tineret în orașul Bocșa (în perioada 2011 – 2018).

După aproape zece ani de slujire și diriguire a Bisericii din Vasiova, preotul Doru Melinescu s-a hotărât să se întoarcă acasă, adică la Timișoara. Iar pe locul rămas liber va fi transferat tânărul preot Alin Chicoș de la Ocna de Fier.

Ziua de 6 mai 2018 a fost pentru credincioșii vasioveni o zi deosebit de importantă. A însemnat o nouă pagină de istorie locală.

Prea Onoratul Părinte Protopop Gheorghe Șuveți, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba vecerniei, apoi a dat citire actului de instalare a noului preot în postul de paroh al Bisericii Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului” Vasiova. Astfel, Alin Chicoș a devenit, oficial, noul părinte al vasiovenilor, preluând o parohie cu tradiție, o parohie frumoasă și, întotdeauna, fruntașă, la loc de cinste.

În cuvântul său, Prea Onoratul Părinte Protopop l-a prezentat pe preotul Alin Chicoș ca fiind „un lucrător pe ogorul Domnului de aproape 11 ani”, care „vine în mijlocul dumneavoastră nu ca un începător, dar întotdeauna la un început de drum, vine să continue o lucrare foarte frumoasă pe care părintele Doru Melinescu a început-o aici, și o lucrare misionară, și o lucrare administrativă. Acesta a fost și gândul Prea Sfințitului Părinte atunci când a hotărât să fie așa și nu altfel, ca să existe, pentru această parohie, o continuitate, ca să nu existe ruptură, ci să existe o lucrare care să meargă înainte. Dacă vreți, cuvântul de ordine al acestei zile este continuitate.”

După un cuvânt clar și foarte frumos conturat, P.On. părinte protopop a înmânat noului preot investit Evanghelia, crucea și cheile bisericii, dimpreună cu urările de bine și rodnic și binecuvântat spor în toate.

Și părintele inspector Mihai Ciucur a pus la sufletul participanților un cuvânt cald, emoționant, adresând mulțumiri preotului Doru Melinescu pentru frumoasa lucrare cu tinerii clădită împreună: „Împreună am încercat să zidim ceva pe plan misionar, în special în lucrarea cu tinerii din ultimii ani și aș putea aminti aici că, în urmă cu mai bine de 4 ani, în primăvara anului 2014, aici lua ființă Centrul de tineret „Vasiova”, cu sprijinul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”, o lucrare frumoasă, cu multe activități frumoase și frumoase întâlniri cu tinerii în biserică. Eu sunt convins că părintele Alin va continua această lucrare misionară, cu copiii și tinerii, de care este atâta nevoie și cred că această lucrare începută acum 4 ani de părintele Doru o veți continua în această frumoasă parohie, iar eu vă asigur de tot sprijinul posibil. Așa cum preciza părintele protopop, continuitate este cuvântul de ordine și eu aș adăuga și unitate, pentru că numai uniți putem face lucruri bune și durabile, vrednice de amintire, dar, mai ales, plăcute lui Dumnezeu”.

Frumosul eveniment desfășurat în biserica vasioveană a creeat vădită emoție între credincioșii care, cu ochi înlăcrimați, și-au luat rămas bun de la fostul preot și i-au urat bun venit noului paroh.

La fel de emoționat a fost și părintele Doru Melinescu, acesta rostind un cuvânt scurt, de mulțumire pentru bună colaborare și lucrare în toți anii petrecuți aici, exprimându-și încrederea în noul preot paroh și sufleteasca mulțumire că lasă biserica pe mâini bune.

Frumoase cuvinte la adresa părintelui Alin Chicoș au venit și din partea preotului Constantin Ionel Train, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Iar, în încheiere, noul preot al Vasiovei, Alin Chicoș, și-a rostit bucuria și mulțumirile: „Sper ca Dumnezeu și Maica Domnului să mă ajute să fiu un părinte bun, să nu dezamăgesc. Să putem continua împreună frumoasele lucrări începute de părintele Doru. Știu că avem de lucru. Avem de lucru la biserica aceasta clădită, dar și la biserica sufletului. Îi mulțumesc Prea Sfințitului Părinte Episcop Lucian pentru încrederea acordată și sper să nu-l dezamăgesc.

Acum, la acest ceas important pentru mine, doresc să dau slavă lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru cei 10 ani de bună slujire la Ocna de Fier și pentru acest nou început, la Vasiova. Consider că Maica Domnului a rânduit ca, după 200 de ani de când Filia Ocna de Fier s-a despărțit de Parohia mamă Bocșa Vasiova, devenind Parohie de sine stătătoare, un preot din Ocna de Fier să vină la Vasiova. Sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor dumneavoastră.”

Astfel, Bocșa a mai înscris o pagină de istorie în cartea de aur a culturii și spiritualității locale. La eveniment au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură și mulți credincioși, biserica devenind neîncăpătoare.

Iar noul preot oficial, dar cunoscut și apropiat vasiovenilor de multă vreme, își va îndeplini misiunea cu „smerită ascultare și deplină responsabilitate”, după cum preciza Prea Sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în actul de numire, „apărând interesele legitime ale Bisericii Ortodoxe Române și ale enoriașilor pe care-i păstorește, colaborând cu ceilalți clerici din cadrul parohiei, cu reprezentanții Protopopiatului Reșița și ai Centrului Eparhial și continuând lucrările începute și plăcute lui Dumnezeu”.