-Gabriela Șerban: ”Mugurii Ortodoxiei” – un nou Centru de tineret la Bocșa

Cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, luni, 27 martie 2017, la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa Română, după oficierea slujbei de seară, a fost inaugurat un nou Centru de tineret, denumit sugestiv ”Mugurii Ortodoxiei”.

La eveniment au luat parte preoți, oficialități locale și invitați de suflet ai preotului gazdă Vali Petrică Ungar. În deschidere, părintele inspector Mihai Ciucur, alături de protopopul Reșiței și preotul paroh, a oficiat o slujbă de mulțumire, la finalul căreia delegatul Centrului eparhial a dăruit o icoană din partea Preasfințitului Părinte Lucian și a transmis, totodată, cuvintele de felicitare și încurajare din partea chiriarhului.

Prea Onoratul Părinte Protopop Gheorghe Șuveți, împreună cu părintele inspector Mihai Ciucur și cu vice primarul orașului Bocșa, Olimpiu Brie, au tăiat panglica celui de-al 4-lea centru de tineret înființat în  localitate.

Copii și tineri au participat cu bucurie la întâlnirea cu ceilalți tineri membrii ai altor centre din Bocșa, Reșița, Moniom și, împreună, au cântat pricesne și s-au bucurat de noul lor statut: membrii în marea familie a Centrelor de tineret din Eparhia Caransebeșului, dar și ATOR.

Gazdele s-au pregătit cu seriozitate pentru acest eveniment, iar emoția a cuprins pe fiecare dintre cei prezenți. Tânărul Paul Miloș a prezentat activitatea noului centru, specificând că, deși abia înființați în acest nucleu, activitatea lor în biserică a început cu nouă luni în urmă.

 În final, au fost înmânate plachete și însemne ale noului Centru de tineret tuturor invitaților de onoare și au fost rostite cuvinte de apreciere la adresa activității tinerilor și preotului din această parohie.

”27 martie 2017. O zi cu mare încărcătură duhovnicească; o zi în care în localitatea noastră s-a mai scris încă un titlu pe o pagină care va aduna multe amintiri” spune studentul Bogdan Laioș, membru ATOR filiala Bocșa și membru al Centrului de tineret ”Mugurii Ortodoxiei”. ”E ziua în care visul frumoșilor tineri cu suflet curat din parohia ”Adormirea Maicii Domnului” MFA a devenit realitate. Încă de la primele seri în care, cu emoție, ne întâlneam să ne cunoaștem, visam la clipa în care și parohia noastră va avea un Centru de tineret, ca majoritatea parohiilor din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului. Datorită strădaniei părintelui Vali Petrică Ungar și a dorinței arzătoare a tinerilor, începând de azi suntem oficial ”Mugurii Ortodoxiei”! Prin toate acțiunile desfășurate până acum, tinerii au fost primii care și-au manifestat dorința de a avea o biserică cât mai activă, căci ”<Prin ce-și va îndrepta tânărul calea sa dacă nu prin păzirea poruncilor Tale>.” conchide studentul Bogdan Laioș.

Cea de-a doua parte a serii a fost dedicată tot tinerilor. Aceștia au luat parte la o Seară duhovnicească ATOR în cadrul proiectului ”Tinerețe în cuvânt”, proiect desfășurat în mai multe localități. În perioada Postului Sfintelor Paști, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte organizează mai multe seri duhovnicești, în cadrul proiectului „Tinerețe în Cuvânt” și, iată, a venit și rândul Bocșei. Invitat special al acestei seri duhovnicești ATOR la Bocșa a fost dna. psiholog Cristina Buliga, iar tema abordată a fost una generoasă: despre cum citim Biblia și despre dragostea nemărginită a lui Dumnezeu.

De asemenea, Cristina Buliga a prezentat tinerilor un film creștin, scoțând în evidență, metaforic, imensa dragoste a lui Dumnezeu: ”Căci așa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.”

”Mă bucur că am putut găzdui și la Bocșa proiectul organizat de ATOR: ”Tinerețe în cuvânt”, ne-a mărturisit tânăra Andra Jurca, responsabil ATOR filiala Bocșa. ” Acest proiect are rolul de a ne îmbogăți spiritual și de a ne ajuta să descoperim cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. Seara duhovnicească a fost una emoționantă și datorită filmulețului vizionat, care ne-a adus aminte de jertfa Mântuitorului de pe Cruce, având în vedere și perioada în care ne aflăm. Am auzit, de asemenea, citate frumoase care mi-au trezit interesul de a citi cu o mai mare atenție și curiozitate atât Vechiul, cât și Noul Testament”, specifica eleva Jurca Andra.

Iată, o seară frumoasă, caldă, emoționantă, organizată cu meticulozitate de pr. Vali Petrică Ungar la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” Bocșa Română, o seară dedicată tinerilor, ”muguri ai ortodoxiei”, cărora le dorim să înflorească frumos și să crească vlăstare ale bisericii și credinței noastre strămoșești.