-Gabriela Șerban: Muzică și culoare la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” din Reșița

Reverii de primăvară s-a intitulat expoziția al cărui vernisaj a avut loc joi, 2 martie 2017, începând cu ora 17.30, la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” din Reșița, semnată Nicolae Potocean (NIK).

În prima săptămână a lunii martie, în săptămâna dedicată, prin tradiție, doamnelor și domnișoarelor, Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Biblioteca Germană ”Așexander Tietz” Reșița, Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” Bocșa, UAP filiala Reșița și Asociația germană de cultură și educație a adulților Reșița  au gândit un eveniment care să bucure ochii și sufletele participanților acum, la început de primăvară, și anume o expoziție de pictură  purtând semnătura pictorului bocșean Nicolae Potocean și intitulată sugestiv Reverii de primăvară .

Aflat la cea de-a 5-a expoziție personală, Nik Potocean a surprins publicul deja cunoscător al lucrărilor sale prin evoluție în stil și tehnică, fiind vizibilă  ”școlarizarea” din ultimii ani, de când a hotărât să abordeze mai serios acest vechi hobby al său: pictura.

Despre omul Nicolae Potocean și evoluția sa artistică s-au exprimat: Erwin Josef Țigla, Gabriela Șerban, Valentin Homescu și artistul plastic Gustav Hlinka, președintele UAP filiala Reșița. Observații și alese cuvinte au venit și din partea dnei. Ecaterina Tudor, artist plastic și profesor la Școala Populară de Artă din Reșița.

Evenimentul a fost moderat cu măiestria-i bine cunoscută de Erwin Josef Țigla, președintele Asociației Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, și s-a bucurat de un intermezzo din partea celor doi talentați artiști, Vincenzo Cerra și George Gassenheimer.

 

Nicolae Potocean (Nik), născut la Timişoara în 1953, dar copilăreşte şi trăieşte la Bocşa.

Pasionat de desen încă din copilărie, primele ore le are cu prof. Petru Kneipp, care îl încurajează în această direcţie. Cu toate aceste, Nik Potocean nu alege o carieră de artist, pânza şi pensula rămânând doar la stadiul de hobby.

Lucrează la CMB Bocşa şi se axează, pentru o bună perioadă, pe desenul tehnic.

Totuşi, se reîntoarce la desenul artistic şi începe să picteze pe pânză fiind, în principal, un autodidact. Urmăreşte cu seriozitate emisiuni de televiziune pe teme de artă, în special pe pictorul american Bob Ross, şi continuă să realizeze peisaje, dar şi multe  d’apres-uri după diverse ilustrate. Se consultă cu diverşi artişti: Viorel Coţoiu, Petru Coita, etc. iar aceştia îl încurajează.

Încurajări primeşte şi de la criticul de artă Ada D. Cruceanu. Domnia sa remarcă „o mână bună” care, „cu o şcolarizare, fie şi la un cerc de pictură, dacă nu la Şcoala de Arte, ar putea să ajungă fie un bun peisagist, original însă în abordarea „realităţii” peisajului, fie, printr-o accentuare a laturii infantile, un bun pictor naiv”.

 Drept urmare, Nicolae Potocean se înscrie la Școala Populară de Artă și Meserii din Reșița, iar, ca apropiat colaborator, la rândul său, coordonează Atelierul de pictură din cadrul Centrului de Tineret Vasiova, sub egida Bibliotecii Orășenești ”Tata Oancea” Bocșa.

Nik Potocean alege peisagistica, îndrumat şi încurajat şi de pictorul Gustav Hlinka, iar în 11 februarie 2015 expune la sediul Bibliotecii Orăşeneşti “Tata Oancea” Bocşa în prima sa expoziţie personală intitulată “Anotimpuri” şi vernisată de către artistul Viorel Coţoiu, Gabriela Şerban şi pr. prof.dr. Ionel Petrică, aceştia apreciind în mod special talentul şi mâna artistului, meticulozitatea dovedită în creaţii, lumina şi culoarea lucrărilor care, alăturate într-un mod plăcut şi echilibrat, atrag de la prima privire.

Expoziţia se bucură de succes şi, la nici o lună de la prima expoziţie personală, artistul plastic Nicolae Potocean din Bocşa expune pentru a doua oară, de astă dată la Reşiţa. Librăria “Semn de carte” a fost gazda evenimentului din 4 martie 2015, „o explozie de sunet şi culoare” !

Despre lucrările expuse au vorbit artiştii Gustav Hlinka şi Viorel Coţoiu, precum şi managerul bibliotecii bocşene, Gabriela Şerban.

În perioada 2 – 5 septembrie 2015 pictorul Nicolae Potocean a expus în cadrul Taberei de literatură ed. a II-a de la Anina.

Din februarie 2016 este membru UAP filiala Reșița, în aceeași lună are loc vernisajul celei de-a IV-a expoziții personale (la sediul Bibliotecii ”Tata Oancea” Bocșa), iar în cadrul Salonului de primăvară din aprilie 2016, expune alături de membrii UAP Reșița (tot în organizarea bibliotecii bocșene).

Expune, de asemenea, în cadrul Salonului Artelor Frumoase din 29 mai 2016 de la ”Tabor” Reșița, unde lucrările sale și evoluția sa artistică este  remarcată de criticul de artă dr. Ada D. Cruceanu și dl. Erwin Josef Țigla.

Participă la expozițiile organizate de Școala Populară de Artă din Reșița și la cele două expoziții organizate în cadrul Zilelor Orașului la Gătaia – în 2015 și în 2016, tot împreună cu membrii UAP Reșița.

Îi sunt solicitate lucrări pentru expoziții de grup din alte locuri, alte orașe, ceea ce dovedește un parcurs frumos al carierei sale de pictor, parcurs despre care povestește împreună cu publicistul Valentin Homescu în emisiunea ”Călător fără bilet” din data de 28 februarie 2017 de la Banat TV, unde participă alături de preotul bocșean Doru Melinescu.

La toate evenimentele lucrările lui Nik Potocean s-au bucurat de succes, multe dintre acestea au şi fost achiziţionate. Iar noi, slujitorii bibliotecii bocşene, nu putem decât să ne mândrim că descoperim talentele de lângă noi, “din imediata apropiere” şi le dăm o şansă, pentru că eu consider că asta-i treaba unui manager cultural: să promoveze instituţii, activităţi şi oameni de cultură, oameni dăruiţi cu har de la Dumnezeu. Şi un astfel de om este Niki Potocean…