– Gabriela Șerban: Muzică și poezie la Bocșa

Cantautorul bucureștean Ovidiu Scridon a poposit și la Bocșa pentru un moment de muzică și poezie.

 

„ Portretul unui gând” (Suceava: Alexandria Publishing House, 2015) și „Tu ce-ai făcut astăzi?” (Suceava: Alexandria Publishing House, 2017) sunt cele două volume semnate de poetul Ovidiu Scridon și prezentate joi, 10 mai 2018, la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa.

Primul volum – „Portretul unui gând” –  se bucură de o excelentă prefață semnată de scriitorul dr. George Stanca și intitulată „Ovidiu Scridon – un poet de muzică”. De asemenea, poeta, publicista și important om de televiziune Clara Mărgineanu semnează, în același volum, o veritabilă prezentare intitulată „Un destin numit Ovidiu Scridon”.

Cel de-al doilea volum – „Tu ce-ai făcut astăzi?” – are în deschidere o excepțională prefață a prof. Daniela Toma, care poartă ca titlu o propoziție:         „ Ritmul febril al scrisului vine ca un vulcan din cer…”   

Așadar, poezie de calitate propusă „la pachet” cu un miniconcert de muzică folk. Excelent! Dar, cine este cel care propune? Cine este Ovidiu Scridon? Și, însuși, se prezintă:

 ”Sunt un om liber şi de-aici pleacă totul. Am dobândit acest spirit de mic; … am fost, pentru mai mulţi ani, paraşutist sportiv, iar primele performanţe sunt legate de această opţiune. Mă pot lăuda chiar că mi s-au împlinit aproape toate visele importante. N-am de gând să vă dezvălui secretul, dar cred că ţine de universul în care trăiesc şi din care fac parte chitara, poezia, călătoriile şi alte câteva vicii inofensive. Obişnuiesc să privesc oamenii în ochi, mă bucur uneori de lucruri aparent nesemnificative, caut firescul în relaţiile cu semenii şi întotdeauna îmi place să savurez partea plină a paharului. Toate acestea îmi permit să am un fond pozitiv şi mai mult decât atât, să ramân un om liber.”

Cantautorul Ovidiu Scridon trăiește acum în București, dar are o fascinantă poveste de viață.

Potrivit site-ului său, s-a născut în 06 octombrie 1970 în oraşul Tîrnăveni din judeţul Mureş. Fascinat de mic de manifestările Cenaclului Flăcara, motiv pentru care este atras de chitară de foarte tânăr.

După absolvirea liceului din Cluj-Napoca, este militar în termen într-o unitate de paraşutişti prezentă în primele linii ale evenimentelor din 1989, din capitală.

În 1993 devine student al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, loc în care de-altfel debutează în cadrul manifestărilor cultural artistice studenţeşti; festivaluri, cenacluri, baluri, tabere, etc. În 1996 una din piesele lui este declarată oficial Imnul studenţilor din România. În toţi aceşti ani scrie versuri, compune muzică şi pentru o scurtă perioadă de timp este membru al Cenaclului „Totuşi Iubirea”.

În 1996 face primele înregistrări în studiol B`inişor al lui Valeriu Sterian şi editează albumul “Într-o zi…”, album ce se bucură de-un succes neaşteptat.
În perioada 1994-1998 este extrem de activ, fiind prezent atât în majoritatea spectacolelor studenţeşti din capitală şi din celelalte centre universitare cât şi în majoritatea concursurilor şi-a festivalurilor de folk. După absolvirea facultăţii devine coordonatorul de antenă al postului Radio Total, moment în care priorităţile urmează o altă cale, mai puţin cea a muzicii folk.

După cinci ani petrecuţi în Radio Total, urmează alţii aproape trei în grupul MediaPro, iar intre noiembrie 2006 si iunie 2011 a fost Coordonatorul Traffic-ului de publicitate al grupului de presă Realitatea-Caţavencu.

Este absolvent al unui master de Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative “David Ogilvy” din Bucureşti şi al unui master de Management în cadrul Universităţii Penn State din State Colege, Pennsylvania, USA.

Mulţumită internetului, a promovării pieselor sale în cadrul grupurilor montane şi-n diverse alte medii, anii 1993-1998, de vârf, din punct de vedere componistic şi concertistic, au fost de fapt ani de investiţii. Chiar cu o absenţă considerabilă, Ovidiu Scridon este un nume cunoscut printre iubitorii muzicii folk şi nu numai.

A reapărut pe scena românească la-nceputul anului 2007, plin de optimism, energie şi bucuria de-a împărtăşi din emoţiile lui, alături de chitara şi muzicuţele sale, însă n-a renunțat nici la job-ul din America și nici la prieteniile legate acolo.

De asemenea, este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România participând, astfel, la multe concerte și evenimente susținute atât în țară cât ți în străinătate (SUA, Italia, UK). Totodată, este și un răsfățat al emisiunilor radio și televiziune, fiind adesea prezent ca invitat.

În 2012 îi apare la Editura Tritonic volumul de versuri „Portretul unui gând”, reeditat în 2015 la Editura Alexandria Publishing, apoi, în 2017, la aceeași editură, în același format, îi apare volumul de versuri „Tu ce-ai făcut astăzi?”. De asemenea, îi este în curs de apariţie cartea de aventură şi călătorie „Cum am descoperit America”, dar și volume de proză precum: „Bucuriile ne sunt la-ndemână” și „Doi ani și șase luni”.

Întors în țară, una dintre dorințele și plăcerile sale râvnite a fost călătoria. Și-a dorit dintotdeauna să poată „lua țara la picior”, să cunoască locuri și oameni, să-și bucure sufletul cu astfel de întâlniri.

Om cald, ardelean meticulos și foarte ordonat, Ovidiu Scridon deține magistral arta seducției. Nu-i posibil să nu te cucerească prin felul său de-a fi. Caracteristic oamenilor valoroși, este deosebit de modest și foarte corect.

Pornit într-un astfel de tur de promovare a cărțiilor sale, dar, după cum spuneam și pentru a se întâlni cu oamenii, pentru a cunoaște noi locuri și oameni, Ovidiu Scridon a ajuns și-n Caraș-Severin, ducând versul și muzica lui în mai multe localități: Caransebeș, Reșița, Bocșa, Anina, Oravița.

Joi, 10 mai 2018, Biblioteca Publică din Bocșa a fost onorată să fie gazda unui astfel de eveniment: prezentarea unui scriitor și muzician, dar și audiția unui recital de muzică și poezie.

În public au fost prezenți și tineri ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” însoțiți de dna. prof. drd. Liana Ferciug, tineri care au recitat din volumele invitatului și au intonat alături de acesta melodii cunoscute din muzica folk. Timp de două ore sala Biblionet s-a transformat într-o adevărată sală de concert.

Despre cel mai recent volum semnat Ovidiu Scridon „Tu ce-ai făcut astăzi” a vorbit prof.drd. Liana Ferciug, insistând pe talentul autorului și frumusețea versurilor, menționând, de altfel, și prefața grăitoare a dnei. prof. Daniela Toma.  „…Ovidiu Scridon posedă secretul echilibrului și succesului, așa cum muzica lui restaurează lumi esențiale într-un mod tandru. Și, dacă există și o altă față a acestui lucru, atunci, cu siguranță avem de-a face cu cele mai proaspete câmpii de cuvinte!” conchide prefațatoarea.

Un volum frumos, cu un titlu expresiv, care ne îndeamnă la meditație, pentru că, nu-i așa, fiecare dintre noi, la sfârșitul unei zile ar trebui să ne punem fireasca întrebare: ce-am făcut astăzi? Și, pentru ca răspunsul să fie unul mulțumitor, ar trebui să acordăm mai multă atenție fiecărei zile, să facem lucruri bune, să putem sta cu fruntea sus și „să ne-ndreptăm spre dormitor cu pacea-n suflet” pentru că „am salvat lumea cu un zâmbet”.

Evenimentul s-a dovedit a fi unul reușit, unul al bucuriei și al prețuirii calității de a fi Om. Vorba poetului: „Ai privit oamenii în ochi cu seninătate?/ Ai lăsat adevărul să evadeze/ Din încleștarea gândurilor tale?/ Ai simțit bucuria clipei, firescul emoțiilor…” Noi am făcut toate acestea și ziua noastră a fost una minunată! Mulțumim, Ovidiu Scridon!