– Gabriela Șerban – „Să vorbim corect românește”„ la o cafea cu scriitorii”

Vineri, 22 februarie 2019, în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa a avut loc un eveniment dedicat cărții și educației.

Aflată la ceas aniversar, Doamna profesoară Stela Boulescu și-a lansat primul volum intitulat „Să vorbim corect românește”, un volum care poartă titlul rubricii pe care Stela Boulescu o susține în revista „Bocșa culturală”.

Cartea lansată cuprinde un interviu realizat de coordonatoarea volumului, Gabriela Șerban – redactorul-șef al revistei „Bocșa culturală”, cuprinde materialele semnate de prof. Stela Boulescu în rubrica „Să vorbim corect românește” în perioada 2005 – 2018, precum și gânduri și urări venite din partea unor elevi și foști elevi, dar și colegi și dragi prieteni ai autoarei. De altfel, volumul este presărat cu imagini reprezentative.

Volumul „Să vorbim corect românește” face parte din proiectul editorial „Bocșa – istorie și cultură” inițiat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa și ajuns la nr. 46 și a apărut la editura TIM din Reșița sub atenta îngrijire a directorului, scriitorul Gheorghe Jurma.

Sunt câteva motive pentru care această carte a trebuit să apară, dar sunt esențiale motivele pentru care doamna profesoară Stela Boulescu merită această carte.

Revista „Bocșa culturală” a pășit în cel de-al XX-lea an al existenței sale. E important să marcăm, într-un fel sau altul, acest eveniment și, bineînțeles că ne-am gândit să-l marcăm prin editarea unor cărți, în special. Și am hotărât să începem cu cea mai îndrăgită și utilă rubrică: „Să vorbim corect românește”, inițiată și susținută de prof. Stela Boulescu, o rubrică pentru care am primit felicitări încă de la începutul acesteia din partea unor redutabili filologi.  

Pe de altă parte, doamna prof. Stela Boulescu se află în prag de pensionare. Am considerat că editarea unei cărți sub semnătura doamnei profesoare ar putea fi nu doar un semn de recunoștință, ci și un gest nobil care să-i încununeze munca de o viață la catedră, în slujba educației.

Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an 2019 satului românesc, sat reprezentat tradițional prin preot, dascăl și primar, adică prin vrednicia și cucernicia preoților, prin lumina învățătorilor, dascălilor și, evident, prin hărnicia edililor gospodari. Mi se pare extraordinar momentul pentru a edita o carte care poartă semnătura unui dascăl de frunte, care este dedicată vrednicului dascăl și care, la rândul ei, va răspândi lumină. Mai mult, doamna prof. Stela Boulescu este una dintre credincioasele Bisericii ortodoxe bocșene fiind voluntar al Centrului de tineret „Vasiova”, precum și important colaborator al Centrului de tineret „Sf. Stelian” Bocșa Română.

            Despre carte și dascălul Steluța Boulescu au vorbit: scriitorul Gheorghe Jurma (Reșița), pr.dr. Daniel Crecan (Bocșa), prof. Florentin Lupulescu (directorul Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa), poetul Ion Oprișor (Lugoj), Mihai Chiper (Anina), scriitorul Erwin Josef Țigla (Reșița), scriitorul Titus Suciu (Timișoara), scriitorul Vasile Bogdan (Timișoara), scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia/Timișoara), istoric dr. Mihai Vișan (Bocșa), eleva Flavia Marcu (Bocșa) și sudenta Sibille Jaba (Bocșa/Timișoara).

            La final, vădit emoționată, prof. Stela Boulescu a mulțumit tuturor și a acordat autografe.

            Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat la sediul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa și a constat într-o aniversare a scriitorilor bănățeni născuți sub zodia vărsătorului, apropiați instituției gazdă. Între aceștia s-au aflat: poeta Adriana Weimer (Lugoj), poetul și pictorul Ion Oprișor (Lugoj), muzicolog dr. Constantin Tufan Stan (Lugoj), scriitorul și editorul Gheorghe Jurma (Reșița), cercetătorul dr. Dorel Viorel Cherciu (Bocșa), pr. dr. Daniel Crecan (Bocșa), scriitorul Titus Suciu (Timișoara), poeta Maria Bologa (Timișoara) și, evident, gazda evenimentului, Gabriela Șerban, iar invitatul special a fost doamna prof. Stela Boulescu.

            Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în colaborare cu Liceul Teoretic „Tata Oancea” și Centrul de tineret „Vasiova” și cu sprijinul unor dragi prieteni, vasioveni de frunte.

 

 

Doamna Stela Boulescu este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați dascăli ai Bocșei. Profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Tata Oancea”, prefaţator al unor volume de creaţii literare, Stela Boulescu s-a născut în 24 februarie 1958 la Bocşa, jud. Caraş-Severin, într-o familie de intelectuali. Este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara (1982).

Seriozitatea şi corectitudinea cu care îşi desfăşoară activitatea, rezultatele bune obţinute de elevii săi, o plasează între dascălii de frunte ai oraşului Bocşa. Dacă ar fi să definim excelența în educație făcând trimitere la dascălul Steluța Boulescu, aceasta s-ar putea defini astfel: discreție și modestie, corectitudine și respect, viață dedicată formării copiilor, sensibilitate față de nou, față de valori, principii sănătoase, continuă provocare și capacitate de dialog deschis și, esențial, dincolo de profesionalism, autenticitate.

Ca veritabil bibliotecar (cum îmi place să cred că sunt), ca slujitor al cărții și ca director al Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa, evident, organizator al multor evenimente cultural-educative și de promovare a cărții și lecturii, am avut șansa și bucuria să colaborez cu acest dascăl extraordinar, cu acest om minunat, sincer și dăruit. S-au adunat mulți ani de proiecte și întâmplări culturale reușite, transformând, treptat, această colaborare rodnică într-o frumoasă și sinceră prietenie. Așadar, doamna prof. Stela Boulescu este un apropiat colaborator al bibliotecii bocşene, mai mult, este prietena acestei biblioteci și a slujitorilor ei, dar, prin calitățile sale de excelență, Steluța Boulescu este prietena tuturor colaboratorilor acestei instituții, fiind foarte apreciată și prețuită pentru tot ce întreprinde în mod voluntar și dezinteresat.

Este preşedintele juriului la concursul de creaţii literar-artistice „Gânduri către Dumnezeu” şi prefaţatoarea volumelor rezultate în urma concursului; este coordonator al unor piese de teatru şi montaje literare prezentate de către elevi cu prilejul unor manifestări culturale: Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale; este dascălul care descoperă şi stimulează tinere talente valorizându-le, într-un fel sau altul; este profesorul care semnează, cu fidelitate, rubrica „Să vorbim corect româneşte” în revista Bocşa culturală; este iubitorul de carte care coordonează concursul de lectură „Înfruntarea cărților” și participă activ la numeroase lansări și prezentări de cărți și autori; este iubitorul de frumos care nu lipsește de la vernisaje de artă și prezintă tinerilor de la Centrul de tineret „Vasiova” frumusețea și gingășia lucrului tradițional și a handmade-urilor.

Este acel dascăl care toată viața a crezut în misiunea sa, și-a păstrat spiritul tânăr pentru că „a fi dascăl înseamnă a trăi atât de dorita tinerețe fără bătrânețe”, și-a clădit o familie frumoasă și o carieră bazată pe muncă și dăruire, pe dialog și încredere. Este acel dascăl pasionat, dornic de lucruri bune, care a căutat întotdeauna „un echilibru ideal într-o lume imperfectă”, care a încercat să vadă dincolo de aparență, esența.

Un portret succint al doamnei Stela Boulescu este conturat în revista Bocşa culturală. An. XI. Nr. 1 (68)/ 2010, p. 32, în cadrul rubricii „Dascăli de frunte”. De asemenea, volumul Cărăşeni de neuitat XVIII. semnat de prof. Petru Ciurea şi dr. Constantin Falcă (Timişoara: Eurostampa, 2012) consemnează personalitatea doamnei profesoare. Nu în ultimul rând, în cea de-a doua parte a volumului Biblioteca, între datorie și pasiune. 60 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa semnat de Gabriela Șerban. (Reșița: TIM, 2013 (Bocșa, istorie și cultură; 30)) apare o fișă de dicționar prezentând-o pe doamna Steluța Boulescu între oamenii de seamă ai orașului Bocșa.

Nu în ultimul rând, nutresc speranța și mi-am manifestat dorința de multe ori, în diverse împrejurări, ca doamna prof. Stela Boulescu să nu iasă la pensie vreodată. Chiar dacă nu va mai preda la catedră, dascălul și veritabilul om de cultură trebuie să fie prezent în viața culturală și spirituală a orașului. Iar, din echipa bibliotecii publice, îmi doresc să nu se retragă prea curând. Avem mare nevoie de lumina pe care o împrăștie Steluța Boulescu în jurul ei; avem mare nevoie de principiile sale sănătoase, de inițiative pertinente și valoroase; avem mare nevoie de ochiul său critic, dar deosebit de sensibil. Iar „Bocșa culturală” are nevoie de rubricile interesante și atractive propuse de Stela Boulescu.

La mulți ani, doamnă! La mulți și frumoși ani, Steluța Boulescu!