RESPONSABILITATE ȘI COMPETENȚĂ

(dialog cu dr. Irina-Ioana Vișovan, medic primar gastroenterologie –  Centrul Medical Dr. Tanțău Cluj-Napoca)

 

– Pentru început, punctați-ne câteva date din bogata d-voastră biografie profesională.

– Medic specialist Gastroenterolog din octombrie 2010, medic primar din iunie 2016, doctor în științe medicale din ianuarie 2016. Din ianuarie 2011 lucrez în Centrul Medical de Gastroenterologie Doctor Tanțău Cluj-Napoca.

 

– Ce înseamnă pentru d-voastră profesiunea de medic?

– Profesia de medic reprezintă pentru mine o provocare zilnică, o meserie în care rutina nu apare niciodată, o meserie în care tot timpul ești stimulat, vrei și trebuie să afli permanent lucruri noi, fiecare zi de muncă îmbogățindu-ți experiența.

 

– Sunteți mulțumită de rezultatele muncii în profesiunea aleasă?

– Sunt foarte mulțumită, am avut privilegiul ca aici în țară să pot practica această specialitate la cel mai înalt nivel, să nu fiu nevoită ca mulți alți colegi să părăsesc țara, și asta datorită pregătirii de care am beneficiat pe perioada rezidențiatului la Clinica Medicală III, de  formarea în endoscopie sub îndrumarea Profesorului Marcel Tanțău și ulterior de aparatura performantă de care dispune clinica în care lucrez.

 

– Ați avut și insuccese?

– Desigur, din păcate în profesia de medic, insuccesele sunt inevitabile, ori cât ne-am dori să facem ca lucrurile să meragă bine, sunt lucruri pe care nu le putem controla și dirija în direcția în care noi ne-o dorim.

 

– Cum vedeți relația dintre medic și pacient?

– Bazată pe încredere, respect și comunicare.

 

– Care vă sunt momentele hotărâtoare în activitatea profesională?

– În activitatea medicală fiecare hotărâre trebuie luată repede, la fiecare pacient în parte, astfel că zilnic cu câți pacienți venim în contact, atâtea hotărâri luăm, pe ce cale să conducem diagnosticul și tratamentul pacientului.

 

– Vorbiți-ne despre calitățile d-voastră care v-au dus și vă vor duce în continuare la succesul muncii de medic.

– Cred că succesele în meseria de medic vin în urma unei munci asidue, pe care o faci din dorința de a acționa cât mai corect în cazul fiecărui pacient. Fiecare pacient reprezintă un om alcătuit din trup și suflet și cred că este foarte important să ținem cont de acest lucru, astfel că pe lângă un tratament medical corect condus, omul are nevoie și de empatie și de suport moral.

 

– Aveți și calități care vă supără?

– Desigur, cred că și calitățile pot deveni la un moment dat defecte.

 

– De un eșec profesional, ne puteți zice ceva?

– Din păcate fiecare eșec profesional lasă o rană în sufletul nostru pe care o purtăm zilnic cu noi.

 

– Ce înseamnă pentru d-voastră esența profesionalismului?

– Esența profesionalismului înseamnă pentru mine responsabilitate și competență și să  îi tratezi pe cei din jur așa cum vrei tu să fii tratat.

 

– Credeți în legea compensației?

– Da, cred în legea compensației.

 

– Aveți frică de cineva? Vă simțiți un medic invidiat?

– În general nu am frică de oameni, după cum vă ziceam, cred în legea compensației și cred că este o forță divină care face ordine și care ține lucrurile sub control. Nu cred că în meseria noastră este cineva care să aibă timp să-și invidieze colegul. Cred că avem o meserie nobilă și nu cred că putem vorbi de invidie, ci doar de respect și apreciere.

 

– Care este, la ora actuală, agenda d-voastră de lucru?

– Lucrând într-un centru supraspecializat avem o agendă de lucru foarte încărcată, fiind direcționate spre noi multiple cazuri dificile din toată țara, însă în măsura posibilităților, încercăm să răspundem tuturor solicitărilor.

 

– Ce metode folosiți pentru ca un pacient să aibă încredere în d-voastră?

– Cred că cel mai important este modul în care comunicăm cu pacientul, pacientul trebuie să înțeleagă în primul rând diagnosticul, să știe cum evoluează afecțiunea care o are, să știe care sunt posibilele complicații care pot să apară și foarte important să i se explice toate posibilitățile de tratament, cu avantajele și dezavantajele fiecăruia.

 

– Cât despre continua d-voastră pregătire profesională și cercetare științifică, ce ne puteți spune?

– În această meserie avem nevoie ca tot timpul să ne perfecționăm în pregătire, să participăm la congrese interne și internaționale, la workshop-uri, la cursuri de supraspecializare, astfel că suntem într-o continuă pregătire profesională și este foarte bine că lucrurile evoluează așa. În ceea ce privește cercetarea științifică nu pot să spun același lucru, având în vedere că îmi dedic tot timpul lucrului cu pacientul, aceastei părți îi aloc un procent mai mic de muncă decât mi-aș dori.

 

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș