-Gabriela Șerban – Concursul județean de creații literar-artistice ”Gânduri către Dumnezeu” Bocșa, ediția a XI-a,  și-a premiat câștigătorii

Concursul județean de creații literar – artistice ”Gânduri către Dumnezeu” organizat de Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa se află la cea de-a XI-a ediție, iar joi, 7 iunie 2018, la sediul instituției bocșene a avut loc festivitatea de premiere a celor mai reușite lucrări, festivitate care s-a bucurat de o participare numeroasă și de frumoase aprecieri venite din partea unor parteneri fideli, dragi prieteni ai instituției gazdă: prof. Stela Boulescu, prof. Nicoleta Marcu și pr.insp. Mihai Ciucur.

La această a 11-a ediție s-au prezentat 172 participanți: 66 la secțiunea creații literare și 106 la secțiunea creații artistice. Dintre aceștia, 169 au fost câștigători: fie ai premiilor I,II,III, mențiuni și premii speciale, fie ai unor premii de participare.

Încă de la prima ediție, concursul se desfășoară pe două secțiuni – creații literare și creații artistice – , pe cicluri de învățământ – de la preșcolari, până la liceeni. De altfel, și premiile sunt acordate după aceleași criterii. Există premiile I, II, și III, mențiuni, premii speciale și premii de participare la fiecare secțiune și la fiecare ciclu de învățământ, pentru că ne dorim să încurajăm și să răsplătim fiecare trudă și fiecare gând al celor care se încumetă și se înscriu în concurs.

La această a XI-a ediție am adăugat, în cadrul secțiunii artistice, o subsecțiune: alte tipuri de lucrări artistice, incluzând aici iconografie, modelaj, confecționarea unor tablouri din alte materiale (textile, semințe, plante, etc.), origami, și altele.

Și de această dată juriul a fost format din profesori, preoți, artiști plastici și personalități locale, care, în mod voluntar, au analizat și notat toate lucrările concurenților. La această a XI-a ediție în componența juriului s-a aflat: prof. Stela Boulescu, președinte; membrii: prof. Manuel Lațcu, prof. Adrian Sperneac, prof.drd. Liana Ferciug, prof. Nicoleta Marcu, director Casa Corpului Didactic, pr. prot. Gheorghe Șuveți, pr. insp. Mihai Ciucur, pr. Cristian Manole, pr.prof.dr. Ionel Petrică, pr. Doru Melinescu, prof. Loredana Melinescu, prof. Clara Maria Constantin, manager Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, pr. Valentin Costea, pr. drd. Silviu Ferciug, dir. Ionel Pau, artist plastic Viorel Coțoiu și artist plastic Nicolae Potocean. 

Premiile au constat în jucării, rechizite și cărți și au venit din partea unor parteneri de nădejde: ”Humanitas” Bocșa, dir. Mircea Grecu (partener de la prima ediție), ”Crucea Roșie” Caraș-Severin, dir. Alin Cica, Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin, manag. Clara Maria Constantin, ”TransProtector”, dir. Ionel Pau, SC Oldboys SRL, dir. Corina Marta și Direcția pentru Cultură Caraș-Severin, dir. Liubița Raichici.  

Totuși, se cuvine să menționăm cele câteva premii speciale oferite în cadrul acestei ediții: premii din partea Asociației Învățătorilor Caraș-Severin pentru Melinescu Teodora și Pană Ana Maria; premii din partea Casei Corpului Didactic pentru Maricuțu Miriana și Mărgineanțu Elena; premiu din partea TransProtector pentru Nistoran Valentin; un loc în Tabăra „Credința Altfel” (5 – 11 august 2018) este premiul Episcopiei Caransebeșului primit de eleva Prața Medeea; premii din partea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” și ANBPR Caraș-Severin pentru elevii: Orășanu Alexandru, Balcu Abigail Maria, Marin Carina, Bobescu Maria, Stamatin Andrei, Dima Remus și Groza Amanda.

Lucrările tuturor premianților se vor regăsi în volumul XI al cărții „Gânduri către Dumnezeu”, volum lansat la finele anului.

Și această a XI-a ediție a concursului „Gânduri către Dumnezeu” a fost organizată de: Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” Bocșa, organizator principal (manager proiect Gabriela Șerban), Episcopia Caransebeșului și Protopopiatul Reșița, pr. protopop Gheorghe Șuveți, Casa Corpului Didactic, dir. Nicoleta Marcu, cu sprijinul Liceului Teoretic ”Tata Oancea” Bocșa, președinte juriu prof. Stela Boulescu, cu sprijinul tuturor  instituțiilor școlare de pe raza orașului Bocșa și, nu în ultimul rând, cu sprijinul Centrelor de tineret (Bocșa, Reșița, Moniom, Oravița, Berzovia, Anina, Ciudanovița, Moldova Nouă), a preoților și a profesorilor de religie.

Evident, și la această a XI-a ediție am beneficiat de binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, deoarece Episcopia  Caransebeșului susține cu mare bucurie activitatea pe care parohiile din jurisdicția sa o desfășoară în colaborare cu alte instituții de cultură, mai ales că, preciza Prea Sfinția Sa, „misiunea preoțească are ca scop principal slujirea și propovăduirea lui Dumnezeu. […]. Împreuna lucrare dintre Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa și Centrul de Tineret al Parohiei ”Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova ne-a bucurat întotdeauna, mai ales că rezultatele acestei colaborări se revarsă din belșug peste inimile celor tineri. Un astfel de rod este concursul ”Gânduri către Dumnezeu”, prin care se prelucrează artistic teme, motive, imagini și simboluri pe care le întâlnim în dezvoltarea creștină a sentimentului religios. Prin cele două componente ale sale, una de creație literară și una de creație artistică, copiii și tinerii sunt îndemnați să guste din dinamismul unei vieți religioase și să expună poetic ori artistic credința lor curată. Nu avem limbaj pentru măreția lui Dumnezeu, dar, uneori, copiii reușesc prin curăția lor să-L deslușească mai bine pe Cel Veșnic. Toate acestea ne fac să fim încrezători și să susținem și pe mai departe lucrarea cu tinerii din orașul Bocșa.”

Iar, eu, ca inițiator și organizator, nu pot decât să mulțumesc tuturor celor implicați, în mod voluntar, în acest proiect, tuturor celor care sprijină acest proiect de suflet al urbei noastre, iată, cu voia lui Dumnezeu, al județului nostru, tuturor celor care au întins o mână de ajutor truditorilor: creatori și organizatori.

Concursul ”Gânduri către Dumnezeu” a devenit, la Bocșa, o tradiție, a devenit un brand al orașului. Este concursul de suflet al bocșenilor mici și mari, de toate confesiunile și fără nici un fel de restricționare. Singurele condiții care se impun sunt: respectarea temei și sinceritatea/autenticitatea creațiilor. Devenit județean, organizatorii își doresc să crească și să evolueze frumos, devenind reprezentativ pentru cărășeni.