-Gabriela Șerban: Copiii bocșeni aștern ”Gânduri către Dumnezeu” de 10 ani!

Concursul de creații literar artistice ”Gânduri către Dumnezeu” organizat de Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa se află la cea de-a X-a ediție.

Iată că, de zece ani, copiii bocșeni aștern ”gânduri către Dumnezeu” așa cum se pricep ei mai bine: fie prin talent literar (poezie, proză, eseuri), fie prin talent artistic (desen, pictură, iconografie).

Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local și a instituțiilor școlare de pe raza orașului Bocșa, a inițiat acest concurs în anul 2008 cu scopul de a atrage tinerii spre lectură, spre bibliotecă, dar și spre biserică, spre credință, pentru că ”fără credință, spunea Petre Țuțea, omul rămâne un simplu animal rațional, care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri”. Nu în ultimul rând, proiectul a luat naștere și din buna colaborare a bibliotecii cu preoții de pe raza orașului Bocșa, împreună gândind acest concurs pe temă religioasă, menit să stimuleze creativitatea celor mai tineri dintre utilizatorii sau potențialii utilizatori ai serviciilor bibliotecii.

Încă de la prima ediție, concursul se desfășoară pe două secțiuni – creații literare și creații artistice – , pe cicluri de învățământ – de la preșcolari, până la liceeni. De altfel, și premiile sunt acordate după aceleași criterii. Există premiile I, II, și III, mențiuni, premii speciale și premii de participare la fiecare secțiune și la fiecare ciclu de învățământ, pentru că ne dorim să încurajăm și să răsplătim fiecare trudă și fiecare gând al celor care se încumetă și se înscriu în concurs.

De altfel, în fiecare an participarea elevilor a fost numeroasă, dascălii fiind receptivi și îndrumându-i pe aceștia să se înscrie în competiție. Astfel că, există elevi care au participat de la prima ediție până în prezent, elevi care ”au crescut” cu acest concurs și care, în fiecare an, îl așteaptă cu nerăbdare.

Totodată, cu prima ediție a apărut și primul volum ”Gânduri către Dumnezeu”, care cuprinde cele mai reușite creații ale elevilor premiați.  

Am putea spune că, ”Gânduri către Dumnezeu” a devenit, la Bocșa, o tradiție, a devenit un brand al orașului. Este concursul de suflet al bocșenilor mici și mari, de toate confesiunile și fără nici un fel de restricționare. Singurele condiții care se impun sunt: respectarea temei și sinceritatea/autenticitatea creațiilor.

Pe parcursul celor aproape zece ani, acest concurs a crescut, a evoluat. Organizatorii și premiați au concursului au fost, în câteva rânduri, invitați ai unor instituții județene pentru a-și prezenta lucrările și a prezenta proiectul și volumele realizate de-a lungul timpului. Astfel că, la cea de-a X-a ediție am considerat că putem extinde acest proiect și în alte localități.

Din buna colaborare cu Episcopia Caransebeșului, prin Centrele de tineret care-și desfășoară activitatea sub oblăduirea acestei importante instituții, concursul ”Gânduri către Dumnezeu” se adresează și copiilor și tinerilor din alte localități din județul Caraș-Severin, iar, la această a X-a ediție, am avut plăcuta surpriză să participe peste 200 de tineri: preșcolari, școală primară, gimnazială și liceală.

Juriul, format din profesori, preoți, artiști plastici și personalități locale, s-a întrunit de două ori pentru a juriza și a desemna premianții acestei ediții. La această a X-a ediție, în componența juriului s-a aflat: prof. Stela Boulescu, președinte; membrii: prof. Manuel Lațcu, prof. Adrian Sperneac, prof. Liana Ferciug, prof. Nicoleta Marcu, director Casa Corpului Didactic, pr. prot. Gheorghe Șuveți, pr. insp. Mihai Ciucur, pr. Cristian Manole, pr.prof.dr. Ionel Petrică, pr. Doru Melinescu, pr. drd. Silviu Ferciug, dir. Ionel Pau, artist plastic Viorel Coțoiu și artist plastic Nicolae Potocean. 

De asemenea, partenerii acestei ediții au fost, și de această dată: ”Humanitas” Bocșa, dir. Mircea Grecu (partener de la prima ediție), ”Crucea Roșie” Caraș-Severin, dir. Alin Cica, Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin, manag. Clara Maria Constantin, ”Transprotector”, dir. Ionel Pau, SC Oldboys SRL, dir. Corina Marta și Direcția pentru Cultură Caraș-Severin, dir. Liubița Raichici.   

Iar organizatorii acestei ediții: Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” Bocșa, organizator principal (manager proiect Gabriela Șerban), Protopopiatul Reșița, pr. protopop Gheorghe Șuveți, Casa Corpului Didactic, dir. Nicoleta Marcu, cu sprijinul Liceului Teoretic ”Tata Oancea” Bocșa, președinte juriu prof. Stela Boulescu, cu sprijinul instituțiilor școlare de pe raza orașului Bocșa și, nu în ultimul rând, cu sprijinul Centrelor de tineret (Bocșa, Reșița, Moniom, Oravița, Berzovia, Anina, Ramna, etc.), a preoților și a profesorilor de religie.

Evident, și la această a X-a ediție beneficiem de binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, deoarece: ”Episcopia  Caransebeșului,- preciza ierarhul nostru în ”Cuvântul de binecuvântare”, care deschide volumul VIII al cărții ”Gânduri către Dumnezeu”,- susține cu mare bucurie activitatea pe care parohiile din jurisdicția sa o desfășoară în colaborare cu alte instituții de cultură, mai ales că misiunea preoțească are ca scop principal slujirea și propovăduirea lui Dumnezeu. […]. Împreuna lucrare dintre Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa și Centrul de Tineret al Parohiei ”Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova ne-a bucurat întotdeauna, mai ales că rezultatele acestei colaborări se revarsă din belșug peste inimile celor tineri. Un astfel de rod este concursul ”Gânduri către Dumnezeu”, prin care se prelucrează artistic teme, motive, imagini și simboluri pe care le întâlnim în dezvoltarea creștină a sentimentului religios. Prin cele două componente ale sale, una de creație literară și una de creație artistică, copiii și tinerii sunt îndemnați să guste din dinamismul unei vieți religioase și să expună poetic ori artistic credința lor curată. Nu avem limbaj pentru măreția lui Dumnezeu, dar, uneori, copiii reușesc prin curăția lor să-L deslușească mai bine pe Cel Veșnic. Toate acestea ne fac să fim încrezători și să susținem și pe mai departe lucrarea cu tinerii din orașul Bocșa.”

La cea de-a X-a ediție a concursului ”Gânduri către Dumnezeu” s-au înscris peste 200 de copii și tineri, iar, după jurizare, au rămas în competiție 107 concurenți la secțiunea Creații literare și 119 concurenți la secțiunea Creații artistice, adică un total de 226 participanți. Trebuie să precizăm că numărul celor înscriși la secțiunea Creații literare a fost mai mare, dar câțiva tineri au fost eliminați, deoarece lucrările lor au fost ”inspirate” din materiale găsite lesne în mediul virtual.

Cei 226 de tineri rămași în competiție au fost răsplătiți, pe secțiuni și pe fiecare ciclu de învățământ, cu premii, precum: premiul I, II, III, mențiuni, premii speciale și, evident, premii de participare.

În prefața volumului VIII al cărții ”Gânduri către Dumnezeu”, dna. prof. Stela Boulescu, cea care conduce jurizarea concursului încă de la prima ediție, mărturisea: ”Aceste creații sunt o sărbătoare a sufletului, care pot umple înlăuntrul nostru un gol al tristeții, al neliniștii sau al nemulțumirii. Ele ne ajută să evadăm din egoism și deziluzie, ne risipesc gândurile întunecate și ne poartă pe aripile regăsirii credinței. Sunt lucrări încărcate de talent, un dar de care ne putem bucura și pentru care le mulțumim artiștilor și celor care au făcut să existe și să crească acest minunat proiect.[…]” Este o mărturisire actuală, care se potrivește oricărei sau fiecărei ediții în parte.

Iar, eu, ca inițiator și organizator, nu pot decât să mulțumesc tuturor celor implicați, în mod voluntar, în acest proiect, tuturor celor care sprijină acest proiect de suflet al urbei noastre, iată, cu voia lui Dumnezeu, al județului nostru, tuturor celor care au întins o mână de ajutor truditorilor: creatori și organizatori.

Cu îngăduirea lui Dumnezeu, la sfârșitul anului, de Sf. Nicolae, după tradiție, vom lansa și cel de-al X-lea volum al concursului ”Gânduri către Dumnezeu”, un volum mai bogat, mai frumos, beneficiind și de această dată de binecuvântarea Prea Sfințitului nostru Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și, evident, de prefața Doamnei președinte al juriului, prof. Stela Boulescu.

Se spune că ”o carte este un dar pe care-l poți deschide iar și iar”; iată că vom avea acest dar înzecit la Bocșa și, cu atât mai prețios va fi darul, cu cât între paginile acestor cărți sute de copii și tineri își regăsesc gândurile lor către Dumnezeu.