-Gabriela Șerban – Festivalul de literatură „Ioan Nicolae Cenda”, ed. a II-a, Oravița

„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța.”

Fernando Savater

„Dă, Doamne, ca verbul a citi și substantivul carte  să nu devină cuvinte arhaice!” este una dintre dorințele regretatului profesor Ioan Nicolae Cenda, dorință notată într-una dintre cărțile sale.

Iar de această dorință au ținut cont și copiii scriitorului, Dan și Adela Cenda, acum un an, când au hotărât ca, în memoria părinților lor, să organizeze la Oravița un Festival concurs de literatură „Ioan Nicolae Cenda”.  

Sâmbătă 13 octombrie 2018, la Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului concurs de literatură „Ioan Nicolae Cenda”, o ediție puțin diferită de cea dintâi. „În acest an festivalul se adresează exclusiv elevilor, școlarilor mai mici sau mai mari.” preciza Dan Cenda în cuvântul de deschidere. „ Festivalul dedicat memoriei părinților noștri vrea să creeze un cadru și să ajute pe acei tineri care vor să scrie. Dragostea pe care o aveau părinții noștri pentru carte, acel har de a fi dascăli, ne-au marcat copilăria și ne dorim să facem ceva pentru cei care debutează în ale scrisului.[…] Acest festival a împlinit vârsta de 2 ani, este un mic novice și are nevoie de părinți și implicare.[…] Herta Muller definea un scriitor ca fiind rezultatul unei experiențe. Acest festival dorește să adune cât mai multe experiențe cărășene, iar noi abia așteptăm să le vedem și să le răsplătim!”

Evenimentul se desfășoară sub egida Școlii Gimnaziale „Romul Ladea” din Oravița la inițiativa și cu sprijinul tinerilor Dan și Adela Cenda. Coordonatorii festivalului sunt prof. Lepa Marțian, directorul instituției, și prof. Cornelia Edițoiu.

Festivalul concurs de literatură „Ioan Nicolae Cenda” are trei secțiuni: teatru scurt școlar destinat elevilor care compun scenete și trupelor de teatru din școlile cărășene, o secțiune de poezie și una de proză. Concursul se adresează tuturor tinerilor din instituțiile gimnaziale și liceale din Caraș-Severin. Iar premiile constă în diplome și bani.

„Acest festival înseamnă încercarea noastră de a încuraja în special elevii  în a scrie și a citi, dar eu m-aș opri și asupra altui verb, și acela nu este a călători, ci a juca.[…] Cortina se ridică din nou astăzi, când începem să scriem un nou act, în care suntem implicați cu toții, dar, în special, un act legat de o trupă locală, o trupă tânără, formată din elevi cu vârste de până la 18 ani, elevi concurenți care pot fi model pentru colegii lor mai mici sau mai mari, dar care n-au îndrăznit să joace acest rol. În distribuția din acest an ne bucurăm să avem alături de noi oameni de seamă ai Carașului, profesori de excepție din Oravița, o distribuție pe care noi nu putem decât să o apreciem și, în același timp, să o încurajăm. […] Dragi elevi, dragi dascăli, stimați slujitori ai cuvântului scris, haideți să ne propunem să jucăm cu toții un rol în anii ce vor urma, un rol care să spună o poveste, o poveste cu și despre oameni!” acesta fiind îndemnul Adelei Cenda Cotruț în preambulul care a precedat festivitatea de premiere.

La cea de-a II-a ediție a Festivalului de literatură „Ioan Nicolae Cenda” s-au înscris la secțiunile de poezie și proză  63 de elevi ( 32 la secțiunea poezie vârsta 10 – 15 ani și 6 pentru vârsta 15 – 18 ani, iar la secțiunea proză 19 elevi cu vârste între 10 și 15 ani și 6 elevi cu vârste între 15 și 18 ani). La secțiunea teatru s-au prezentat 3 trupe excepționale de „fete de fete”, „băieți de băieți” și „actori de actori”, atât la categoria 10 – 15 ani, cât și la cea de 15 – 18 ani.

Juriul, obiectiv și competent – după cum afirma dna.prof. Cornelia Edițoiu, coordonatorul concursului – , a fost constituit din cadre didactice și scriitori cărășeni, fiind prezidat de poetul și editorul Iosif Băcilă.

Iar, între fericiții câștigători ai acestei ediții, putem aminti elevi precum: Hanos Giorgiana, Țuțu Alexandra, Cârovăț Alexandra, Colojoară Iulia, Ioviță Miruna, Cocora Anamaria, Porneală Denisa, Bălan Anamaria, Buriman Bianca, Ogrin Bogdan, Suciu Silvana, Milotin Mathias, Bobic Diana, Dumitrașcu Răzvan, Călin Lavinia, Gherman Oana și Popa Gordana, aceștia bucurându-se de premiile I, II și III, dar și de premii speciale în cele două secțiuni de concurs și în cele două categorii de vârstă.

„Cartea tinereții mele mirosea a călătorie, a dragoste și poezie, cu un parfum de descriere, narațiune și dialog,…” spunea Ioan Nicolae Cenda. Cu siguranță așa va mirosi și Caietul festivalului pe care organizatorii și-au propus să-l realizeze și să-l editeze, tocmai pentru a rămâne mărturie peste vremuri aceste minunate clipe, acești minunați copii și scrierile lor atât de apreciate. Truda și talentul adunate într-o carte, deoarece „cartea este un dar pe care-l poți deschide iar și iar”!

Evenimentul s-a încheiat maiestuos: cu o lansare de carte a unei profesoare! Și nu orice fel de carte, ci o carte a școlii. Nici nu se putea mai frumos!

„Monografia Școlii Gimnaziale Romul Ladea din Oravița”(Tipo-Art, 2018) realizată de prof. Maria Iancu, a fost prezentată de cadre didactice ale instituției gazdă.  Volumul, bine structurat, rezultat al unei meticuloase documentări, este prefațat de prof. Tudor Deaconu. „Această monografie se dorește a fi un elogiu adus celor care au făcut din Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița „o pasăre măiastră”, precum Pasărea Măiastră a lui Constantin Brâncuși: „Coloana către infinit/ Doresc s-o văd și-n curtea voastră/ Simbol al geniului român/ Iar Școala…Pasăre Măiastră” conchide prefațatorul monografiei.

În cuvântul său, cu emoție, autoarea a adus un omagiu regretaților dascăli Mariana și Ioan Nicolae Cenda, precum și recunoștința pentru toți ceilalți colegi și colaboratori, afirmând că „această monografie este o încercare de păstrare a memoriei unei instituții de învățământ care și-a dovedit eficiența, valoarea și calitatea prin profesorii și absolvenții ei.” și manifestându-și dorința și speranța ca cei care vor răsfoi paginile acestei monografii „să găsească îndemnul de a-i egala sau a-i întrece pe cei care au fost înaintea lor”.

De asemenea, a fost prezentat cel mai recent număr al revistei „Țară de dor”, revistă editată de Școala Gimnazială „Romul Ladea” Oravița, o revistă care, nu întâmplător, se deschide cu un omagiu In memoriam Ioan Nicolae Cenda (1951 – 2017) semnat de dr. Constantin Falcă, cuprinde creații literare ale elevilor orăvițeni și se încheie cu un material Călătorii. Școala altfel, 26 – 30 martie 2018. Cutreierând Bucureștiul în lung și-n lat” semnat de prof. Iancu Maria. Exact modul în care a decurs și această cea de-a II-a ediție a Festivalului.

Așadar, putem afirma cu bucurie că cea de-a II-a ediție a Festivalului concurs „Ioan Nicolae Cenda” a fost un eveniment de excepție, reușind să adune oameni de seamă din tot județul și să stimuleze creativitatea celor tineri, promovând astfel excelența unor instituții școlare.

Și aș încheia tot cu vorbele unei doamne profesoare, Anoca Adelita, cuvinte pe care le-aș adresa nu doar elevilor școlii „Romul Ladea”, ci și tinerilor Dan și Adela Cenda: „Felicitări, copii minunați! Sunteți modele de urmat pentru colegii voștri mai mici și nu numai! Vă dorim succes în continuare și vă mulțumim!…”