-Gabriela Șerban – Peter Kneipp, dascăl dăruit și artist plastic hărăzit cu talent

De curând a văzut lumina tiparului cel de-al 79-lea volum editat de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, un album dedicat artistului plastic Peter Kneipp: Peter Kneipp Kunstmaler-Artist plastic (Reșița: Banatul Montan, 2017).

Și acest volum, ca și precedentele, a apărut prin grija președintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraș – Severin și președinte al prestigioasei Asociații Germane, dl. Erwin Josef Țigla, cel care, cu talent și pricepere, scoate la iveală valori ale Banatului Montan, așază pe harta culturală cărășană nume aproape uitate sau prea puțin amintite ale acestui mirific colț de țară.

Peter Kneipp este unul dintre importanții profesori ai Bocșei, localitate care-i va deveni casă prin adopție.

Născut în 24 iunie 1939 la Jebel, județul Timiș, Peter Kneipp este absolvent al Școlii Pedagogice din Timișoara, precum și al Institutului Pedagogic, Facultatea de Arte Platice din Timișoara.

Din 1965 îl găsim profesor de desen la Bocșa, județul Caraș-Severin, unde se și căsătorește.

Până la pensionare, în 1995, se dedică învățământului cărășan, precum și vieții artistice bocșene, fiind unul dintre întemeietorii și coordonatorii Cenaclului ”Tiberiu Bottlik”, un cenaclu care a reunit și a format importanți artiști plastici ai Bocșei: Vasile Marcu, Elena Hăbășescu, Titi Munteanu, Petru Coita, Viorel Coțoiu, Niki Potocean și alții, prin mâinile dascălului Peter Kneipp trecând și prinzând aripi toți acești viitori artiști plastici, unii devenind pictori recunoscuți ai artei Banatului (ex. Viorel Coțoiu), crescând mândria dascălului întrecut de ucenic (visul oricărui maestru!).

După pensionare, Peter Kneipp se retrage în Tuttlingen (Germania), împreună cu familia, însă, așa cum precizează și Erwin Țigla în cuvântul său înainte, ”rămâne credincios Heimat-ului”: ”Peter Kneipp i-a rămas fidel Heimat-ului său, chiar dacă a emigrat în Germania: prin intermediul lucrărilor sale dedicate diferitelor localități ale Banatului Montan, dar și prin intermediul expozițiilor sale personale în cadrul diferitelor grupări ale celor stabiliți în Germania, proveniți din Banatul său natal, și nu în ultimul rând prin cele trei expoziții vernisate anul trecut, în 2016, acasă, în Banat (cea din Bocșa, de la Casa de cultură, și ambele din Reșița – la galeria ”Agora” precum și la Centrul Social ”Frédéric Ozanam”), după mulți ani de așteptări.”[1]

În acest cel de-al 79 –lea volum (album) este prezentată cititorului personalitatea artistului plastic Peter Kneipp, însă este frumos conturat și portretul unui dascăl dăruit precum Peter Kneipp.

Interviuri, prezentări, omagii, mărturii și evenimente, toate acestea sunt cuprinse în paginile bine structurate ale cărții, menite să dezvăluie frumusețea unui om și a muncii sale. ”Este un model. Un om nobil și fericit. Cu o viață împlinită.” mărturisește criticul dr. Călin Chincea, iar despre arta lui Peter Kneipp, dr. Ada D. Cruceanu afirmă”…grafica are suplețe și gravitate…”. Și conchide: ”Cu eleganța simplității, calmul cromatic și rigoarea tușei, ori cu detalierea până la limită în peisajul grafic (peste care suprapune, adesea un ”efluviu” din gama galben –patinat), Peter Kneipp unește, în fapt, contrariile (de intenție a comunicării, de abordare, de tehnică/limbaj plastic) și aceasta îmi pare a fi o ”rara avis” a vremurilor noastre, căreia i se cuvin înțelegerea și deplina apreciere a noastră.”

 Volumul album Peter Kneipp este o bijuterie, ca și celălalte albume coordonate de bibliotecarul și editorul Erwin Josef Țigla și este cel de-al doilea dedicat Bocșei[2], pentru că nu putem vorbi despre bijuteriile editoriale realizate de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița condusă de Erwin Țigla și să nu  amintim cel de-al 60-lea volum ca fiind un album Bocșa în ciclul Viziuni, coordonat de Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla, alături de cele dedicate Reșiței, Aninei și, în curând, Oraviței.

Așadar, un volum de calitate excepțională, cu o prezentare pe măsură, adică în condiții grafice de excepție, un volum bogat în informații, care, cu mândrie și onoare, poate constitui și trebuie să constituie cartea de vizită a artistului Peter Kneipp.[3]

[1] Erwin Josef Țigla. Câteva gânduri în loc de Cuvânt înainte în: Peter Kneipp. Kunstmaler – Artist plastic. Reșița: Banatul Montan, 2017;

[2] Bocșa: Viziuni/ coord. Erwin J. Țigla și Gheorghe Jurma. Reșița: Banatul Montan, 2014;

[3] Volumul a fost prezentat la Bocșa în data de 9 octombrie 2017, în cadrul evenimentelor desfășurate cu prilejul Decadei Culturii Germane, ed. XXVII, odată cu vernisarea expoziției de grafică semnată Peter Kneipp. La Casa Orășenească de Cultură din Bocșa, alături de foști colegi și foști elevi, Peter Kneipp a fost omagiat de către Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin prin dăruirea acestui volum album, despre care au vorbit Erwin Josef Țigla, dr. Călin Chincea și, evident, Peter Kneipp. De asemenea, dascălul Peter Kneipp a avut un invitat surpriză, fostul său elev Carol Stahli, pictor amator, a expus câteva peisaje la îndemnul dnei. președinte al Forumului German Bocșa, Helli Rieser, și la invitația prof. Peter Kneipp.