– Gabriela Şerban: Revista „Bocşa culturală” – Numărul 100

În data de 25 aprilie 2018 la sediul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” din Bocșa, într-un cadru prietenesc, a fost lansată revista „Bocșa culturală” cu numărul 100, alături de colaboratori și cititori din Banat, importanți oameni de cultură și făcători de tipărituri.

În acest semnificativ an 2018, an al aniversării centenarului Marii Uniri, Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea”, Caraș-Severin, se află în mijlocul a două evenimente importante, care se cer marcate: cei 65 de ani de bibliotecă și lectură publică la Bocșa și apariția numărului 100 al revistei trimestriale ”Bocșa culturală”.

Iată că, miercuri, 25 aprilie, a fost lansat primul număr al revistei „Bocșa culturală” pe anul 2018, un număr semnificativ fiind cea de-a o suta apariție a revistei.

Prieteni, colaboratori și cititori ai revistei s-au întâlnit pentru a se bucura împreună de această frumoasă întâmplare, pentru a marca, diferit, apariția unui număr semnificativ al „Bocșei culturale”.

Revista „Bocşa culturală” se află în cel de-al 19-lea an de apariţie şi adună în paginile sale istoria locului, promovează oameni şi fapte care fac cinste comunităţii. Este o oglindă a activităţii bibliotecii, dar şi o contribuţie originală la construcţia spirituală a zonei. Din acest motiv, utilizatorii serviciilor bibliotecii, care lucrează la elaborarea unor lucrări de referinţă cu privire la istoria şi cultura locală, la personalităţile locului, la fapte şi evenimente  de importanţă locală, zonală sau naţională, apelează la această publicaţie a bibliotecii.

Dincolo de faptul că adună în paginile ei întreaga activitate a unei instituţii, promovează actul cultural şi lectura, valorile locale şi zestrea spirituală locală, stimulează creativitatea şi talentul.

Dacă ar fi să efectuăm o minimă statistică a celor 100 de numere de revistă, am putea concluziona astfel: 2528 de pagini, peste 2178 articole (potrivit celor două bibliografii ale revistei), 483 autori, câțiva artiști plastici și câțiva traducători și nenumărate imagini.

Toate acestea s-au izbutit pentru că au existat oameni de nădejde, oameni care cred în spiritul culturii și care consideră importantă și valoroasă apariția unei reviste. Și nu orice fel de revistă, ci una de cultură.

În cele 100 de numere există câteva rubrici permanente. Nu multe. Suficiente pentru a ilustra caracterul enciclopedic al publicației: literatură, istorie, religie, muzică, folclor, educație, biografii și monografii, evenimente, toate acestea sunt surprinse în paginile celor 100 de numere.

Revista culturală a orașului Bocșa este realizată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa, și apare, din anul 2003, la editura TIM din Reşiţa cu ISSN 1582-9375, în format A4, coperta color, în 200 de exemplare şi circulă în ţară şi străinătate. Prin rubricile permanente deţinute, revista promovează tinere talente, turismul (local, zonal, naţional şi internaţional), activităţi literare, sportive şi educaţionale, arta, profesionalismul, talentul şi excelenţa.

Acest număr al revistei adună în paginile sale multe aprecieri din partea unor colaboratori mai vechi sau mai noi, își menține câteva rubrici permanente (Să vorbim corect românește; Dascăli de frunte; Evenimente; Religie; Literatură; Istorie; Tinere condeie; Să ne prețuim valorile; Viața cărților; etc.) și are ca temă de referință sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.

Nu este un număr festivist, dar, în paginile acestui număr 100 este marcat totuși acest eveniment printr-o încărcătură simbolică dată de rândurile unor mai vechi sau mai noi colaboratori, reflectând astfel asupra modului în care această revistă a evoluat.

Despre începuturile revistei, despre truda și strădania celor care, de-a lungul timpului, s-au oprit și au pus un strop de suflet și o picătură de talent în apariția acestei publicații – la început buletin informativ, apoi foaie culturală și, din iunie 2003 revistă de cultură – au vorbit: fondatorul revistei, ing. Victor Creangă; viceprimarul orașului Bocșa, Olimpiu Brie; editorul revistei, Gheorghe Jurma, scriitor, critic și istoric literar, reprezentant și al Cenaclului „Semenicul” Reșița; P.On. Părinte Protopop Gheorghe Șuveți; managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin; criticul și istoricul literar, Ada D. Cruceanu, reprezentant și al revistei „Reflex” Reșița; prof. Stela Boulescu, prefațator al unor volume și realizatorul rubricii „Să vorbim corect românește”; muzicologul Constantin-Tufan Stan,  scriitor și cercetător al istoriei Banatului (Lugoj); Mihai Chiper, redactorul-șef al revistei „Arcadia” din Anina; scriitorul și publicistul Erwin Josef Țigla, redactorul-șef al revistelor „Echo der Vortragsreihe” și „Împreună” din Reșița; prozatorul Titus Suciu (Timișoara); scriitorul și publicistul Vasile Bogdan (Timișoara); pr.dr. Valentin Bugariu, scriitor și realizatorul revistei ”Arhanghelul” din Birda; prof. Mihai Vișan și, evident, Gabriela Șerban, redactorul-șef al revistei, directorul instituției gazdă, organizatorul principal al evenimentului.

Deosebit de frumos și onorant a fost mesajul Prea Sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, transmis prin viu grai de Prea Onoratul Părinte Protopop Gheorghe Șuveți.

Lansarea celui de-al 100 –lea număr al revistei „Bocșa culturală” a fost motiv de bucurie și întâlnire a colaboratorilor de ieri și de azi, mai vârstnici sau mai tineri, din apropiere sau mai din depărtare, organizatorii fiind răsfățați și de cititori care au adus cu ei buchete de zâmbete și flori, dar și de colaboratori și parteneri apropiați precum consilierul Radu Gligor sau managerul Ionel Pau, care au oferit o bogată agapă și tradiționalul tort aniversar.

100 de apariții „Bocșa culturală” în cel de-al 100-lea an al României și în cel de-al 65-lea an de lectură și bibliotecă publică bocșană. Sunt doar câteva motive de mândrie și sărbătoare pentru iubitorii de carte, de lectură, de poezie și artă, adunați cu bucurie și emoție sub cupola instituției cărții din Bocșa.