GABRIELA ȘERBAN: Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, ediția a VIII-a, Belinț, 2019

Duminică, 13 octombrie 2019, la Școala Gimnazială din Belinț (jud. Timiș) s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”. Amfitrionii evenimentului au fost și de această dată profesorul și traducătorul Simion Dănilă alături de muzicologul prof.dr. Constantin Tufan Stan.

Lucrările simpozionului au fost complexe, propunând spre discuție și dezbatere diverse teme interesante: folclor, muzică, tradiție, istorie, prezentări de cărți și reviste, dar și momente artistice.

Un moment special a fost dedicat Revoluției de la 1989, moment readus în atenția celor prezenți de unul dintre luptătorii timișoreni, dl. Ioan Savu, și scriitorul Titus Suciu, prilej cu care a fost prezentat și volumul „Reportaj cu sufletul la gură” (traseele revoluției) semnat de Titus Suciu și apărut în 1990 la editura Facla din Timișoara.

De asemenea, prof. Simion Dănilă a scos la iveală personalități de ieri și de azi ale comunei Belinț, oprindu-se asupra cărților lui Gheorghe Iancovici (Belinț) și Viorel Dorel Cherciu (Bocșa).

Muzicologul Constantin Tufan Stan a stăruit asupra varantei belințene a baladei „Miorița” de Sabin V. Drăgoi, dar și asupra altor studii de folclor.

Deosebit de interesantă a fost intervenția profesorului dr. Dumitru Jompan (Marga), care, cu vervă și umor, și-a prezentat succint cele 81 de cărți și a insistat asupra unor veritabile antologii de folclor.

În cadrul acestui simpozion „Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” de la Belinț a fost prezentată și revista „Bocșa culturală” la cei 20 de ani de apariție, precum și cel de-al treilea volum al  „Bibliografiei revistei Bocșa culturală 2014 – 2018” semnat de Gabriela Șerban și apărut la Editura TIM din Reșița în 2019.

Binevenită a fost și intervenția prof. Ion Căliman (Făget), succedată de excepționala interpretare a cantautorului George Popovici – poetul cu chitară. Acest moment muzical a încheiat prima parte a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” de la Belinț, pentru cea de-a doua parte invitații deplasându-se la Chizătău.

Pe scena Căminului Cultural din Chizătău s-au desfășurat momente artistice de excepție, cuprinzând toate tipurile de muzică: de la cea clasică, susținută de elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale de muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, până la cea corală, folclorică și folk. Între interpreți amintim: prof. Lavinia Furdui, prof. Mircea Petruț, prof. Lucian Costi, prof. Carmen Schoner, prof. Adrian balla, prof. Călin Popeț, Daria Botizan, Ilinca Pfeiffer, Patricia Roșca, Eduard Bulciu, Sara Neag.

Corul invitat la acestă a VIII-a ediție a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” a fost corul „Laudae” de la Reșița dirijat de prof. Georgiana Ciucur, iar repertoriul propus a fost unul variat: de la spiritual, religios, la patriotic și prelucrări din folclor.

Finalul evenimentului de la Belinț a aparținut unor tineri folkiști care, printr-un minunat și emoționant program literar-muzical, au marcat cei 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Prezentă la Belinț și Chizătău, Simona Stoița a surprins cu pricepere și talent întreg evenimentul și, cu profesionalism, l-a semnalat prin intermediul Radioului timișorean.

Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” ediția a VIII-a s-a încheiat cu succes și s-a dovedit, și de această dată, a fi un eveniment de excepție al Banatului și al bănățenilor din acest mirific colț de țară.

Un comentariu la „GABRIELA ȘERBAN: Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, ediția a VIII-a, Belinț, 2019

  1. Pingback: Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, ediția a VIII-a, Belinț, 2019 | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.