GABRIELA ȘERBAN: Săptămâna Națională a Bibliotecilor a debutat la Bocșa prin culoare și cuvânt!

Luni, 22 aprilie 2024, la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a debutat Săptămâna Națională a Bibliotecilor cu lansarea volumului de versuri „Hoața de rime” semnat de Nicoleta Surdei – Sibilla și vernisajul expoziției de artă „Salonul de Primăvară, ed. a VII-a.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în parteneriat cu Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa, precum și al primarului Mirel Patriciu Pascu.
Invitații au beneficiat de prezentări excepționale susținute de protos. dr. Ioanichie Petrică de la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” Vasiova, Erwin Josef Țigla, pr. drd. Valentin Costea, pr. dr. Daniel Crecan, prof. dr. Liana Ferciug, Mihai Chiper, Nicolae Marișescu și poetul Iulian Barbu, dar și de către artiști plastici expozanți în Salonul de primăvară, membri ai Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza”, coord. Doina&Gustav Hlinka: Ana Viorica Farkaș, Eleonora și Gabriel Hoduț, Livia Frunză, Niculina Ghimiș, Maria Tudur, Gabriela Surugiu și Nicolae Potocean (NIK). 
Iată, deci, în preambulul Zilei Internaționale a Cărții și  a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului, la biblioteca din Bocșa a fost prezentat un autor și a fost lansată o carte: „Hoața de rime” de Nicoleta Surdei.
Și voi începe prezentarea autoarei tocmai cu o mărturisire a acesteia:„De ce scriu? De durere de a nu avea destul timp de dăruit,… de bucurie îndelung dăruitoare… ori, poate, pentru a nu lăsa florile gândurilor cu parfum de poezie să se risipească… Scriu? Mai degrabă sunt un păstrător, adun și aștern, ofer din preaplinul emoțiilor și sentimentelor, cu timiditatea de a nu mă face înțeleasă, cu teama de a nu avea îndeajuns frumos de dăruit, cu nădejdea că, poate, cândva, voi prinde curajul de-a întinde aripile spre fermecatul tărâm al poemelor…”
Nicoleta Surdei ( Sibilla), cea mai „nouă” colaboratoare a revistei „Bocșa culturală” este născută la Reșița (Caraș-Severin) în 31 decembrie 1969, este funcționar administrativ, absolventă a Facultății de Psihologie din Timișoara, trăiește, muncește și creează la Reșița.
Când vorbim despre creativitate în cazul Nicoletei Surdei, facem referire la pasiunea sa pentru poezie – adică, scrie poezie -, precum și la pasiunea pentru artă – pictează.
Ca artist, Nicoleta Surdei a urmat cursurile de pictură, desen și sculptură în lut la Școala Populară de Arte Reșița, clasa prof. Petru Comisarschi, iar astăzi a expus o serie de lucrări – pictură în acril, reprezentând natura, flori, peisaje.
Ca poet și artist, Nicoleta Surdei semnează sub pseudonimul Sibilla, și debutează în revista „Zâmbetul speranței” în 2005, apoi în  „Confluențe” de la Oravița (2019) și, prinzând curaj, o regăsim cu versuri în  Revista „Arte”, revistă de cultură europeană, Oravița (dir. Ionel Bota), „Mărturii maramureșene”: revistă de cultură, tradiție și atitudine civică, apare la Cluj-Napoca; „Sintagme codrene” : revistă europeană de literatură, artă, istorie, religie și tradiții, Baia Mare; „Reflex”: revistă de artă, cultură, civilizație. Reșița (dir. Ada D. Cruceanu Chiseliță); „Bocșa culturală” (dir. Gabriela Șerban).
De asemenea, participă la festivaluri de poezie din țară și străinătate, competiții literare în care adesea iese câștigătoare, astfel că o regăsim și în câteva antologii ale acestor festivaluri: Antologia „Dansul liric al primăverii” realizată de Asociația Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice.- Galați: Boem@, 2023, p. 257 – 264; Antologia Festivalului Internațional de Creație Literară „Grigore Vieru – Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi!”, ediția a XI-a.- București: Editura Ro.cart, 2023, p. 479 – 481.
Editorial debutează în anul 2024 cu volumul de versuri Hoața de rime”, volum apărut la Editura Boem@ din Galați, lansat recent la Muzeul Banatului Montan din Reșița, despre care editorul Petre Rău scrie: „Admir de fiecare dată o lucrare poetică în care, pe lângă o prozodie de calitate, întâlnesc și un respect special pentru „truda” rimei. Volumul de versuri al Nicoletei Surdei […] ar putea fi caracterizat printr-un astfel de respect care, până la urmă, nu este altceva decât o reverență pentru ceea ce numim poezie. La primul său volum, autoarea ne oferă suficiente motive de bucurie literară, redându-ne, pasional și cu deplină sinceritate artistică, expresia vie a trăirilor și emoțiilor personale și invitându-ne totodată la relaxare și meditație, în versuri pline de adâncime și savoare lirică.”
Personalitate vulcanică, Nicoleta Surdei impresionează și ca artist prin originalitate și prin nuanțe puternice, prin culori tari, lucru sesizat de invitați și reliefat de protos. dr. Ioanichie Petrică.
Un eveniment de suflet prin care a fost evidențiat, încă o dată, faptul că biblioteca este spațiul în care se împletesc armonios artele; că pictura poate fi poezie, iar versul înseamnă artă. Și, în prag de sărbătoare a Cărții și a Bibliotecarului, a fost subliniată, încă o dată, importanța deosebită a acestora în viața comunității, deoarece, cartea rămâne „cea mai fină daltă ce îți sculptează mintea”!
La mulți ani, dragi colegi bibliotecari!
La mulți ani, tuturor colegilor slujitori ai cărții și ai cuvântului scris!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.