GABRIELA ȘERBAN: „Oameni de seamă ai Banatului”, la Uzdin, pentru a 29 – a oară!

După cum ne-a obișnuit Societatea Literar-Artistică „Tibiscus” de la Uzdin și liderul acesteia, scriitorul Vasile Barbu, sâmbătă, 20 aprilie 2024, la „Centrul Pastoral” din Uzdin, s-au întâlnit o mulțime de „oameni de seamă”, scriitori, jurnaliști, dascăli și personalități ale vieții culturale din Banat, în cadrul celei de-a 29-a ediție a Simpozionului „Oameni de seamă ai Banatului”.
Deși întâlnirea a fost una de suflet, invitații fiind prieteni vechi, totuși organizatorii au propus un eveniment științific, constituit într-un simpozion, structurat pe trei secțiuni: o sesiune de comunicări în plen și două secțiuni constând în comunicări științifice .
După cuvântul de deschidere rostit de gazda întâlnirii, scriitorul Vasile Barbu, și excelența sa Daniel Bala, ministru consilier al Consulatului României la Vârșeț, organizatorii au pregătit câteva momente omagiale: s-a lansat publicația „Almăjul” – număr dedicat memoriei prof. Gheorghe Rancu; s-a lansat volumul „Actele Simpozionului «Oameni de seamă din Banat», ediția XXVIII, 2023” și a fost conferit premiul „dr. Gligor Popi”, pentru contribuții deosebite în istoriografia română, domnilor Valeriu Stancu (Iași) și Ionel Bota (Oravița).
Un cuvânt de salut a fost rostit și de scriitoarea Mariana Moga din Sebeș (Alba), prezentă pentru prima dată la Uzdin.
Evenimentul a continuat cu sesiunea de comunicări în plen: Gabriela Șerban (Bocșa) a prezentat o lucrare omagială dedicată scriitorului Vasile Barbu la ceas aniversar – 70; Marcel Drăgan (Novi Sad) l-a readus în actualitate pe Remus Avramescu, un redutabil cineast și excelent ziarist; Lințu Tămaș (Skopje) a vorbit despre poeta aromână Vanghea Mihani Sterghi; Erwin Josef Țigla l-a prezentat pe Rolf Bossert, poetul de limbă germană originar din Banat; comunicările în plen s-au încheiat cu prezentarea Țării Hațegului de către Petre Ursan.
În cele două secțiuni s-au dezbătut subiecte pe diverse teme, care mai de care mai interesante: de la prezentarea unor personalități – Eftimie Murgu, Gheorghe Jianu, Ioan Aurel Pop, Dumitru Țeicu, Ioan Traia, Vidu Velici, înv. Miron Popovici și prof. Ion Iliescu, Romul Ladea, Ana Aslan, Vasile Goldiș, pictor Nicolae Hașcă, Constantin Diaconovici – Loga, Viorel Cristea, Gheorghe Bălteanu, Petru Jivoin, Gheorghe Rancu și Draga Liocici – , până la pagini de monografie și istorie, spiritualitate și etnografie.
Între invitați s-au aflat „oameni de seamă”, cunoscuți și recunoscuți pentru preocupările lor literar-artistice, cultural-jurnalistice. Oravița a fost reprezentată cu cinste de istoricul și scriitorul Ionel Bota, de jurnaliștii Cristina Zainea și Gigi Gheorghe Chiran; Reșița a fost reprezentată de scriitorul Erwin Josef Țigla și doamnele profesoare Maria Radu și Ariana Jianu; Bocșa i-a avut ca reprezentanți pe Gabriela și Tiberiu Șerban, „oameni de-ai casei”, deja, la Uzdin, fiind între cei mai vechi prieteni și colaboratori ai lui Vasile Barbu; Timișoara a fost reprezentată de editorul Daniel Luca, de poetul Nicolae Toma, muzeograful Ioan Traia, av. Ioan Ionescu, prof. Gheorghe Lungu, criticul literar Maria Monica Condan; Lugojul a fost reprezentat de artiștii Maria și Daniel Rogobete, maeștri în arta cuvântului și în artă sportivă; de la Săcălaz a spus prezent Gheorghe Blejușcă, iar de la Sasca Montană, Petru Țăranu; de la Ilidia a răspuns prezent Pavel Brebu, iar de la Bozovici, scriitoarea Mariana Pâșlea; de la Anina, cei doi vrednici reprezentanți: Mihai Chiper și Nicolae Marișescu, iar de la Deta, dna. Olga Dobrescu.
Nu au lipsit jurnaliștii de la Novi Sad, presa fiind  alături, participând la întregul  eveniment.
Iar pentru reușita Simpozionului de la Uzdin, se cuvine să felicităm organizatorii: Diogen Băbuț, Nicolae Toma, Elena Maria Murgu, Gabriel Băbuț, Lințu Tămaș, pr. Moise Lința, Iosif Spăriosu, Sima Oalge, Todor Oalge și evident, Vasile Barbu, baronul de Uzdin, cel care, prin bagheta sa magică, dirijează și ordonează întreaga activitate cultural-artistică din acest mirific colț al Banatului istoric.
Ca bocșean, nu pot să închei această consemnare fără să amintesc că aici, în Biserica Ortodoxă din Uzdin, păstorită de pr. Moise Lința, încă se poate admira pictura realizată de Filip Matei, pictorul bisericesc, care a trăit, a construit și s-a stins la Bocșa și de la a cărui naștere am marcat anul trecut 170 de ani.
Simpozionul „Oameni de seamă ai Banatului” inițiat și organizat de „bardul de la Uzdin” sau „aedul de la Uzdin” – Vasile Barbu – timp de 29 de ani, are menirea de a aduna valori de ieri și de azi, de a le prezenta și promova, de a le repune pe harta culturală a Banatului istoric, tocmai prin strădania unor noi oameni de seamă, creatori de literatură, artă și veritabil act cultural, în frumosul și străvechiul grai românesc. 
Felicitări, SLA „Tibiscus”! Felicitări, Vasile Barbu!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.