Gabriela Șerban – Maestrul Damian Vulpe aniversat la Reșița

La inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, luni,10 septembrie 2018, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița a fost gazda unui eveniment deosebit, avându-l invitat pe reputatul muzicolog Damian Vulpe.

În cadrul proiectului cultural „Să ne recunoaștem valorile” dirijorul și criticul muzical, prof.univ.dr. Damian Vulpe a fost aniversat la cei 80 de ani împliniți în acest an.

Prestigioasă personalitate a vieții muzicale timișorene, maestrul Damian Vulpe s-a născut în 19 mai 1938 la Reșița, într-un mediu familial propice dezvoltării talentului său pedagogic și muzical, dacă ne gândim la familia Diaconovici, sau, muzical, la străbunicul Josef Tietz, cantor chiar cu distincţie Papală, a bunicului său, Peter Rohr, ce fusese dirijorul orchestrei Werkskapelle, sau a mătuşii sale, Margareta Tietz-Cocora, o binecunoscută pianistă în viața muzicală a oraşului, renumită profesoară, cu studii superioare la Conservatorul din Budapesta.[1]

Damian Vulpe a urmat cursurile Conservatorului Muncitoresc din Reşița, devenită Şcoală Populară de Artă, şi ale Şcolii Medii de Muzică din Timișoara (astăzi Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”), absolvind în anul 1955 cu Diplomă de merit avându-i ca profesori pe Ion Românu, Miron Şoarec şi Margareta Cocora la pian, iar la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la secția Muzicologie (1955–1960), studiază cu nume sonore ale muzicii românești: Victor Giuleanu, Dragoş Alexandrescu Gheorghe Dumitrescu, Zeno Vancea, Myriam Marbe, Dumitru Bughici, Tudor Ciortea, George Breazul, Emilia Comişel, Alexandru Paşcanu, Vinicius Grefiens, Anatol Vieru şi cu cei care i-au insuflat dragostea pentru cor şi dirijat, Ion Vicol şi Dumitru D. Botez.[2]

Pedagog, dirijor, muzicolog, critic muzical, profesor universitar, doctor, maestrul Damian Vulpe a avut o contribuție hotărâtoare în 1990, alături de alți colegi de breaslă, la reînființarea învățământului muzical superior timișorean, fiind în primul deceniu de activitate la conducerea instituției, mai întâi ca șef de catedră, apoi decan.[3]

”În domeniul muzicologic-istoriografic, maestrul Vulpe a scis o serie de monografii cu referire la muzicieni români: (Alma Cornea Ionescu — o viață dăruită pianului; Iosif Velceanu — un entuziast propagator al culturii şi muzicii româneşti), dar și străini, cum este volumul dedicat lui G. Ph. Telemann (în colaborare cu L. Füredi), în urma căreia maestrul a devenit membru al Societăților din Magdeburg și Hamburg, la fel cum promovarea creației lui Haendel, prin opera Orlando, i-a adus calitatea de membru al Societății din Halle. Teza de sa doctorat are titlul Corul în creația şi preocupările lui Iosif Velceanu, un entuziast susținător al culturii şi muzicii românești din Banat, și a fost elaborată la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea celebrului dirijor Marin Constantin. Împreună cu Ion Românu realizează primul curs de dirijat coral, Dirijorul de cor şi cântul coral. În colaborare cu fiica sa, Ariana Vulpe, a scris apoi volumul Corala Camerata Academica Timisiensis.

La acestea se adaugă o bogată activitate de cronică muzicală (de poate mai mult de cinci decenii), programe de sală la Filarmonica Banatul şi Opera Română din Timişoara, maestrul publicând cu consecvență, în cotidiene locale, centrale sau în revistele de specialitate, cronică muzicală, portrete muzicale, eseuri, pe care le-a selectat și grupat în volumele intitulate sugestiv Solidar…: Solidar cu scena lirică (2008), Solidar cu podiumul de concert (2010), Solidar cu cântarea corală (2013), în limba germană, Solidarisch mit dem musikgeschehen (Solidar cu evenimentele muzicale), şi, în curs de finalizare, Solidar cu educarea muzicală, dar și monografia destinată celei care a slujit pianul o viaţă: Margareta Tietz Cocora.”consemnează prof.dr. Ani-Rafaela Carabenciov, cea care îi dedică maestrului Damian Vulpe câteva articole importante publicate în presa vremii.

Pentru râvna sa și pentru deosebita activitate pe tărâm muzical și didactic, maestrului i-au fost acordate numeroase premii și diplome de onoare, cum ar fi: diplomă din partea Prefecturii Timiș, pentru merite deosebite în viața culturală a județului Timiș, iar din partea Consiliului Județean Timiș, Diploma Pro Cultura pentru întreaga activitate desfăşurată şi merite deosebite în promovarea artei şi culturii timişene, Premiul Crescent.[4]

De altfel, Erwin Josef Țigla, organizatorul și moderatorul evenimentului, i-a acordat maestrului Damian Vulpe, la ceas aniversar, o Diplomă de membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, alături de urări de bine și, evident, alături de dragostea și prețuirea reșițenilor (și nu numai). 

Fiind un moment sărbătoresc, despre dirijorul și pedagogul  Damian Vulpe au mai vorbit publicistul Titus Crișciu și scriitorul și editorul Gheorghe Jurma, cel care a și prezentat volumul „Reșița muzicală” (apărut în anul 2015 la editura TIM), volum în care muzicologul Damian Vulpe este foarte bine reprezentat.

În final, a venit și rândul sărbătoritului să se exprime, să-și exprime bucuria de a fi într-un cadru atât de prietenesc, acasă, la Reșița. Spiritual, deschis, stilat, elegant în discuție și, totuși, păstrând un ton colocvial, maestrul  s-a dovedit a fi extraordinar! Și nu i-a fost deloc greu să cucerească publicul prezent.

Evenimentul a fost încheiat prin cântec, cu participarea Corului „Franz Stürmer”din Reșița, dirijor prof. Elena Cozâltea.

Un eveniment de suflet pentru care organizatorii merită felicitați, iar fabulosului muzicolog Damian Vulpe îi urăm viață lungă și condei sârguincios!

 

 

 

[1] Ani-Rafaela Carabenciov, Damian Vulpe, la aniversară, în: Icoane bănățene, nr. 7/ 2013.

[2] https://www.banatulazi.ro/maestrul-damian-vulpe-implineste-80-de-ani/

[3] Constantin Falcă, Cărășeni de neuitat. Partea a XXXVI, Timișoara: Eurostampa, 2018, p. 166 – 167

[4] http://www.banaterra.eu/biblioteca/content/vulpe-damian-biografie

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.